VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”

VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus recent că asta-i lumea în care trăim, prețurile cresc continuu, amintindu-și totodată cât costat un hamburger la McDonald’s când a fost în America.

„În America unii spun că alegerile au fost câștigate de partidul republican din considerente de inflație. Ăsta e unul dintre motivele principale. Inflația este o componentă a lumii în care trăim. Eu, care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima dată intram cu un dolar la McDonald’s și mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest. Nu mai poți să faci asta sub nicio formă”, a spus Isărescu, în conferința dedicată raportului asupra inflației.

Un hamburger clasic la McDonald’s este astăzi 2,19 dolari în SUA, o plăcintă de mere se ridică 1,89 dolari, iar un pahar mic de Coca-Cola se vinde cu 2,59 dolari.

BNR a modificat în sus prognoza inflației pentru România. Astfel, la finalul acestui an vede 4,9%, după ce în vară anticipa 4%.

Revizuirea s-a datorat în principal creșterii prețurilor la alimente proaspete din cauza secetei severe și a prețurilor reglementate la energie electrică.

Mesaje suplimentare ale guvernatorului BNR Isărescu la conferința de presă, potrivit unei analize a BCR :

  • stabilitatea cursului de schimb a jucat un rol important în amortizarea presiunilor asupra prețurilor de import;
  • banca centrală rămâne îngrijorată din cauza creșterii salariilor decuplate semnificativ de productivitate, care se reflectă în dezechilibre externe și presiuni inflaționiste;
  • Leul este ușor supraevaluat- cu mai puțin de 5%- , ceea ce nu explică deficitul extern mare;
  • banca centrală este preocupată de povestea dublelor deficite, ambele deficite fiind în jur de 8% din PIB, ceea ce se reflectă în prime de risc mai mari pentru România;
  • banca centrală este alertată de creșterea rapidă a puterii de cumpărare și creșterea puternică a creditelor de consum care alimentează consumul populației.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

2 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

3 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

4 Ciudată poveste...

5 Care vor fi revendicările Rusiei / Putin a schițat conturul unui acord de pace cu Ucraina