Amintim că pe 5 ianuarie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Noul atac ucrainean a fost confirmat și de Ministerul rus al Apărării.
Blogurile militare pro-ruse au raportat și ele rapid ofensiva, care ar fi început în zorii zilei de 5 ianuarie. Și, se pare, potrivit acestora, că tancuri și infanterie ucrainene au vizat poziții din Kursk, înaintând spre satul Bolșoye Soldatskoye, situat la aproximativ 24 de kilometri nord-est de Sudja, un bastion ucrainean din regiune.
Canalul pro-rus de pe Telegram „Archangel of Spetsnaz Z,” cu peste 1,1 milioane de urmăritori, citat de EurAsia Times, a afirmat că forțele ucrainene pătrund în teritoriul controlat de Rusia, folosind tancuri și transportoare blindate pentru a desfășura trupe în adâncimea regiunii.
Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși au confirmat ulterior atacul, interpretat ca o mișcare strategică a Kievului pentru a consolida poziția înaintea unor posibile negocieri de pace. Lansarea atacului în plină iarnă sugerează o încercare deliberată a Ucrainei de a perturba controlul Rusiei și de a demonstra rezistență.
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
Radu Hossu, mult timp activ pe frontul ucrainean și vocea din România cu una din cele mai bogate expertize ale dinamicii frontului și războiului rus de agresiune, arată într-o analiză publică faptul că „ofensiva are loc (este activă și acum) pe trei axe diferite, înspre nord (spre Bolshoe Soldatskoe), est și vest de Sudzha, cea mai importantă localitate controlată de Ucraina;
La fel ca și în august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei sunt în tăcere operațională, astfel că informațiile cu privire la teatrul de operații se găsesc la surse rusești care recunosc un avans de cel puțin 8 km înspre nord, cucerirea de către AFU a mai multor localități în toate cele trei direcții;
Există speculații cu privire la obiectivele finale ale acestei noi ofensive, însă putem să luăm ca indicație cu privire la obiectivul principal, cuvintele lui Antony Blinken, care spune că operațiunea din Kursk este importantă în posibilele viitoare negocieri de pace ce ar putea avea loc anul acesta;”.
Tancurile britanice Challenger 2 iau parte la „bătălia pentru Kursk”. Câte au fost livrate și câte au reușit să distrugă rușii
Blogerul militar rus Rybar a raportat că forțele ruse au reușit să distrugă cel puțin un tanc Challenger 2 folosind atacuri cu drone.
A fost publicat și un material video cu un Challenger 2 atacat, dar el nu a putut fi confirmat din surse independente:
E mult spus însă că tancurile britanice conduc atacul, dat fiind numărul mic de astfel de tancuri pe care Ucraina le-a primit. Din datele publice Marea Britanie a furnizat Ucrainei 14 astfel de tancuri în ianuarie 2023, un gest care a încurajat ulterior SUA și Germania să livreze propriile tancuri.
Utilizarea tancurilor Challenger 2, de producție britanică, pe teritoriul Rusiei vine după ce acest lucru a fost făcut și de către cele germane Leopard.
Tanc britanic de tip Challenger 2. Foto: Ministerul Apărării din Marea Britanie
În ceea ce privește bătălia din Kursk, blogerii militari inclusiv cei ruși au raportat că forțele ucrainene au utilizat cu succes mijloace de război electronic pentru a perturba operațiunile cu drone ale Rusiei, afectând grav funcționalitatea UAV-urilor în regiune.
Dacă se confirmă distrugerea tancului Challenger 2 în Kursk, acesta ar fi al patrulea care a „căzut”. Al treilea tanc distrus a fost confirmat în noiembrie anul trecut, tot la Kursk.Acela fusese al doilea tanc Challenger 2 distrus în zona Kursk și al treilea în total de când Regatul Unit a livrat un total de 14 unități Ucrainei. Astfel, Ucraina ar mai avea la dispoziție 10 astfel de tancuri. SURSA: defenseromania.ro