VIDEO Boloş: Sunt convins că instrumentul pentru facilitatea de recuperare şi rezilienţă va contribui la modernizarea statelor membre UE

VIDEO Boloş: Sunt convins că instrumentul pentru facilitatea de recuperare şi rezilienţă va contribui la modernizarea statelor membre UE

Instrumentul pentru facilitatea de recuperare şi rezilienţă va contribui la modernizarea statelor membre şi la ameliorarea crizei provocate de pandemie, consideră ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.


"Sunt convins că instrumentul pentru facilitatea pentru recuperare şi rezilienţă va contribui în mod deosebit la modernizarea statelor membre şi la recuperare, respectiv ameliorarea crizei economice în care ne aflăm", a spus Boloş la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE "Solidari pentru redresarea Europei".

Acesta a subliniat că este foarte importantă flexibilitatea între fondul de recuperare şi politica de coeziune, pentru un management corect al fondurilor alocate.

"Chiar în cursul zilei de ieri (miercuri n.r), am avut video-call cu secretariatul general al Comisiei Europene pe tema Planului naţional de recuperare şi rezilienţă. În discuţiile cu Siegfried Mureşan, raportor pentru facilitatea pentru recuperare şi rezilienţă, am subliniat importanţa menţinerii cadrului general privind flexibilitatea. Pentru România şi pentru toate statele membre, flexibilitatea între fondul de recuperare şi rezilienţă şi politica de coeziune este o condiţie esenţială de a asigura un management corect al fondurilor alocate", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

El a punctat că instrumentul are două componente, cea de investiţii şi cea de reformă, iar pentru România investiţiile sunt extrem de importante.

"Sunt câteva domenii de investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economică pe termen lung a României şi a statelor membre. Sunt convins că se va găsi o serie soluţii pentru ceea ce înseamnă investiţiile în combustibilul de tranziţie sau în ceea ce priveşte infrastructura de transport. Discuţiile au fost, de asemenea, pe tema schimbărilor climatice. Toate acestea sunt discutate şi cu aparatul tehnic al Comisiei Europene, cu care am avut ieri o primă întrevedere", a mai afirmat Marcel Boloş.

În opinia acestuia, este foarte important pentru acest nou instrument să existe un sistem de guvernanţă la nivel naţional, dar şi la nivel european care să permită o abordare flexibilă în luarea deciziilor de aprobare a acestor planuri naţionale şi statele membre să poată să pună în aplicare atât domeniile de investiţii pe care şi le-au cuprins în aceste documente strategice, dar şi reformele care sunt parte a unui proces de modernizare la nivelul tuturor statelor membre.

"Apreciez modul deosebit şi deschiderea de care s-a dat dovadă ca să putem avea un punct de vedere cu privire la regulamentul pentru facilitatea de recuperare şi rezilienţă, apreciem suportul tehnic pe care îl avem din partea Comisiei Europene şi profesionalismul cu care am putut aborda problemele care privesc domeniul de investiţii, dar şi partea de reforme", a precizat ministrul Fondurilor Europene. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...