VIDEO Bode: Depăşim 6 miliarde de lei total investiţii din fonduri europene nerambursabile până la sfârşitul anului
Un mare succes înregistrat în cele 12 luni de activitate a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vizează domeniul absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care valoarea investiţiilor la 10 luni se ridică la 5,3 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei fonduri europene nerambursabile, a declarat, marţi, ministrul de resort, Lucian Bode.
"Consider că un mare succes înregistrat în cele 12 luni de activitate vizează domeniul absorbţiei fondurilor europene. Anul 2020 este cel mai bun an de la începutul Programului Operaţional infrastructură Mare, având în prezent pe titlul bugetar 58 aferent investiţiilor din fonduri europene 4,2 miliarde de lei cheltuite până în luna octombrie. Noi estimăm că până la sfârşitul anului vom depăşi 6 miliarde de lei total investiţii din fonduri europene nerambursabile. Valoarea investiţiilor la 10 luni se ridică la 5,3 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei fonduri europene nerambursabile. Peste 80% din total investiţii realizate de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor reprezintă fonduri europene nerambursabile, un procent consider eu foarte bun", a afirmat acesta, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Bode, din cele 2,6 miliarde de euro absorbite până în prezent în cadrul POIM pentru infrastructura de transport, 650 de milioane de euro (25%) au fost autorizate la plată în ultimele 11 luni.
De asemenea, în ceea ce priveşte sumele alocate în acest an pentru investiţii din fonduri externe nerambursabile sunt deja 4,2 miliarde de lei la 10 luni, plătiţi pentru proiecte majore rutiere şi feroviare, reprezentând o creştere de 150% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2019.
Din cele 112 de contracte de finanţare încheiate în exerciţiul financiar 2014-2020, în valoare totală de 9,680 miliarde de euro, din care fonduri europene nerambursabile (FEN) 6,506 miliarde de euro reprezentând 144,37% din valoarea alocată, în perioada noiembrie 2019 - septembrie 2020 au fost încheiate un număr de 32 contracte de finanţare, în valoare totală de 1,813 miliarde de euro (inclusiv Sibiu-Piteşti), din care FEN 1,188 miliarde de euro, reprezentând 26,36% din valoarea alocată, conform ministrului.
"Am semnat cereri de finanţare de aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea porturilor Isaccea, Tulcea şi a platformei multimodale Galaţi", a susţinut şeful de la Transporturi.
În ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portului Isaccea, contractul încheiat în aprilie 2020 are o valoare de 4 milioane de euro.
La proiectul pentru dezvoltarea portului Tulcea, contractul are o valoare de 13 milioane de euro (Etapa I - iulie 2020).
Proiectul Platformă Multimodală Galaţi Etapa II - Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară contractul a fost semnat în septembrie 2020 şi are o valoare de 12 milioane de euro.
De asemenea, până la finalul anului, s-a asigurat finanţare la rectificarea bugetară, pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Drobeta Turnu Severin" - 505.750 lei, realizarea studiului de fezabilitate dedicat obiectivului de investiţii "Modernizarea infrastructurii portuare din porturile Drencova, Sviniţa şi Tişoviţa în scopul permiterii acostării ambarcaţiunilor de agrement" - 482.750 lei, realizarea studiilor de fezabilitate pentru obiectivele de investiţii "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Bechet" şi "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Olteniţa - Etapa II"- 505.750 lei. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)