VIDEO Avioane de vânătoare F-35 americane au aterizat pe o autostradă din Europa, într-o țară NATO

VIDEO Avioane de vânătoare F-35 americane au aterizat pe o autostradă din Europa, într-o țară NATO

Două avioane de vânătoare invizibile pe radar F-35 Lightning II, de generația a cincea, au aterizat săptămâna aceasta pe o autostradă din Europa, scrie Ziare.com.

Forțele Aeriene ale SUA din Europa au anunțat miercuri, 4 septembrie, aterizarea cu succes a două avioane F-35 pe o autostradă din Finlanda, ca parte a exercițiului mai amplu BAANA 2024, un antrenament anual condus de Finlanda.

Generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA, a declarat că „prima aterizare cu succes a aparatului de generația a cincea F-35 pe o autostradă din Europa este o dovadă a relației în creștere și a interoperabilității strânse pe care le avem cu aliații noștri finlandezi”.

„Oportunitatea de a învăța de la omologii noștri finlandezi ne îmbunătățește capacitatea de a desfășura și de a folosi rapid puterea aeriană din locații neconvenționale și reflectă pregătirea colectivă și agilitatea forțelor noastre”, a adăugat Hecker.

Deși aterizarea a fost o premieră pentru SUA în Europa, F-35 au aterizat anterior pe autostrăzile de pe continent. Norvegia, membră NATO, a fost prima care a operat F-35A pe o autostradă.

Conceptul de utilizare a autostrăzilor pentru a opera avioane militare nu este nou. Este o tactică pe care Finlanda a folosit-o de mult și pe care SUA și alți aliați caută din ce în ce mai mult să și-o însușească, având în vedere amenințările la adresa bazelor aeriene fixe.

Pentru SUA, conceptul de operare a aeronavelor militare pe autostrăzi este o parte mai mare a eforturilor de angajare în luptă agilă, care se concentrează pe dispersarea forțelor aeriene atât pe pistele de aterizare tradiționale, cât și pe cele netradiționale, într-un mod care face mai dificilă eliminarea puterii aeriene de către inamici.

Prima demonstrație a acestui concept în SUA a avut loc în 2021, când forțele aeriene americane au aterizat un avion de atac A-10 Thunderbolt II pe o autostradă din Michigan. Au mai avut loc și alte activități similare în Europa, dar aceasta a fost o premieră pe teritoriul SUA.

De atunci, un MC-130J Commando II, o dronă MQ-9 Reaper și elicoptere MH-6M Little Bird ale US Air Force au aterizat pe o autostradă din Wyoming, precum și o dronă Reaper pe o fâșie de pământ din Texas . Forțele Aeriene vor chiar să încerce o aterizarea pe o plajă.

F-35 americane au mai aterizat pe autostrăzi, deși doar acasă, spre deosebire de operațiunile recente de antrenament din Europa. În august 2023, un F-35B a aterizat pe Old Pacific Coast Highway din sudul Californiei.

Pentagonul a spus în mod repetat că această capacitate este deosebit de importantă pentru potențialele conflicte cu Rusia și China, deoarece capacitățile de lovitură preventivă, cum ar fi cele ale rachetelor Chinei, ar putea face inoperabile bazele aeriene și pistele tradiționale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri