VIDEO „Avem șanse bune să circulăm în 2024”/Următorul lot din Autostrada A1 Sibiu-Pitești care va fi deschis

VIDEO „Avem șanse bune să circulăm în 2024”/Următorul lot din Autostrada A1 Sibiu-Pitești care va fi deschis

Primul tronson finalizat de pe autostrada A1 Sibiu - Pitești a fost deschis tocmai în decembrie 2022, iar următorul lot care a intrat în lucru - tronsonul Pitești-Curtea de Argeș - este „în continuare în cărți pentru 2024”, apreciază Asociația Pro Infrastructura.

Autostrada A1 Pitesti - Curtea de ArgesFoto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura
  • „Pe cei 30,35 kilometri italienii de la WeBuild sunt mult devansați și avem șanse bune să circulăm, măcar parțial între nodurile Pitești/Bascov și Mănicești/Vâlcele, în decembrie 2024, cu 9 luni înainte de termenul contractual, septembrie 2025”, transmite Pro Infrastructura care a filmat din dronă întreg lotul.

Pro Infrastructura: „Inaugurarea anticipată în decembrie 2024 stă în câteva poduri critice de pe tronson”

Potrivit organizației - una dintre cele mai importante voci din societatea civilă în materie de monitorizare a lucrărilor de infrastructură, „inaugurarea anticipată în decembrie 2024 stă în câteva poduri critice de pe tronson”.

  • „La terasamente nu avem nicio emoție pentru finalul acestui an: pe cea mai mare parte a lotului avem balast stabilizat și chiar primul strat de asfalt, doar mici zone fiind mai în urmă.
  • Însă la structuri e altă poveste. Inaugurarea anticipată în decembrie 2024 stă în câteva poduri critice de pe tronson, în special cele cu deschideri pe tablier metalic, cum ar fi cel peste canalul Argeș de lângă Merișani, în sudul Lacului Vâlcele”, susține Asociația.

Pro Infrastructura amintește de frecușurile dintre constructorul WeBuild și CNAIR „în legătură cu problemele de execuție de pe contractul podului suspendat de la Brăila”, tensiuni care ar putea întârzia finalizarea lucrărilor de pe A1 Sibiu - Pitești.

  • „Nu ne imaginăm că italienii vor avea chef să ne facă vreun favor când sunt la cuțite cu șefii din Transporturi, chiar dacă vor dori să-și strângă cât mai repede jucăriile și să se mute în apropiere pe Secțiunea 3, acolo unde au de tras minim 45 de luni, contractual, realist-optimist vreo 5-6 ani.
  • Una peste alta, așa cum am spus și în ianuarie în previziunile noastre rutiere din acest an, avem șanse 50/50 să circulăm pe A1 între Pitești și Curtea de Argeș în decembrie 2024. Cu siguranță balanța va înclina într-o parte sau alta în următoarele 3-4 luni”, transmite Pro Infrastructura. .
  • N-ar strica dacă responsabilii CNAIR ar lansa urgent licitația de lucrări pe DN73C astfel încât să scoatem traficul de tranzit de pe DN7 și din localitățile înșirate între Pitești și Râmnicu Vâlcea.

Cum va arăta la final tronsonul A1 Pitești - Curtea de Argeș - prezentarea 3D a proiectului

Contractul cu Astaldi pentru cei 30,35 km din A1 Pitești Curtea de Argeș a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitații și contestații și, pentru circa 356 milioane de euro, presupune 12 luni pentru proiectare și 48 de luni pentru execuție.

Din ce se poate observa în randarea 3D a proiectului, realizată odată cu proiectul tehnic, autostrada care trece prin lunca râului Argeș și zona de protecție, precum și pe lângă lacurile de acumulare de pe traseu, iar corpul autostrăzii este ridicat pe toată lungimea sa. Practic, niciun drum nu supratraversează autostrada, ci trece pe sub ea.

Video-ul începe din zona Curtea de Argeș și continuă de-a lungul traseului până la Pitești și viitorul nod Bascov.

Autostrada A1 Pitești - Curtea de Argeș: „Lotul nu e ușor, deși nu traversează relief accidentat”

La cei circa 30 de kilometri de la Pitești la Curtea de Argeș lucrează încă din septembrie 2021 italienii de la WeBuild (n.r. fost Astaldi), iar în prezent, potrivit ultimelor informații centralizate de CESTRIN, staidul fizic al lucrărilor a depășit 33%.

Termenul de execuție este de patru ani, astfel că finalizarea ar trebui să vină undeva în anul 2025.

    • „Într-adevăr, lotul nu este ușor. Are peste 30 de km și, deși nu traversează un relief accidentat, traseul croșetează prin zone mlăștinoase și/sau inundabile pe lângă acumulările de pe Argeș. Asta se traduce în terasamente (ramblee) foarte înalte, podețe fără număr și peste 5 kilometri de poduri și viaducte pe autostradă (nu socotim pasajele peste A1 și pe cele din nodurile rutiere)”, detalia la un moment dat Asociația Pro Infrastructura.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești

Autostrada A1 Sibiu - Pitesti - cele cinci sectiuni (Foto: Hotnews.ro)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri