VIDEO Avădani (CJI): În România, proprietarii celor mai importante trusturi de presă sunt în închisoare sau cercetați penal

VIDEO Avădani (CJI): În România, proprietarii celor mai importante trusturi de presă sunt în închisoare sau cercetați penal

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avădani, a declarat joi că o caracteristică a presei din România este aceea că proprietarii celor mai importante trusturi de presă fie sunt în închisoare, fie sunt cercetați penal.

"Ceea ce este caracteristic României este că cei care sunt proprietarii celor mai importante trusturi de presă din România, fie sunt în închisoare, fie sunt cercetați penal sau în drum spre pușcărie, ceea ce n-am auzit să se întâmple în alte părți ale lumii. E adevărat că e un lucru bun pentru justiția din România să fie atât de activă, dar nu pentru ziariștii români, pentru că am ajuns în această situație paradoxală când le cerem reporterilor și redactorilor să facă un serviciu public, în interesul public, în timp ce șefii lor (...) nu fac același lucru", a spus Avădani, în cadrul unei conferințe organizate cu ocazia Adunării Generale a Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ).

Potrivit Ioanei Avădani, "toți acești mari moguli ai presei au probleme care izvorăsc dintr-un fond economic, fie spălare de bani, fraudă, fonduri''.

''Ei au de dat socoteală în calitatea lor de oameni de afaceri și, din acest punct de vedere, trăim într-o situație paradoxală în care noi le cerem colegilor noștri să-și facă meseria cu corectitudine și atenție, când de fapt ei poate sunt plătiți cu bani murdari", a mai spus aceasta.

Ea a precizat că jurnalismul a ajuns o "ocupație eroică", în multe țări existând mari probleme privind securitatea jurnaliștilor.

Reprezentanta CJI a arătat că în România apar probleme privind siguranța locului de muncă. "Din punct de vedere legislativ, libertatea de expresie este bine protejată, dar nu există recunoașterea socială și politică a valorii jurnalismului, cu asta trebuie să ne luptăm noi în fiecare zi. Nu există siguranța sau protecția locului de muncă sau nu este respectată în ceea ce-i privește pe jurnaliști", consideră Avădani.

Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, prezent la discuții prin sistem de tip videoconferință, a vorbit despre siguranța locului de muncă în ceea ce-i privește pe jurnaliști, dar și despre presiunile la care sunt supuși aceștia.

"Jurnaliștii depind de locul lor de muncă și, la un moment dat, s-ar putea să se teamă că își pierd acel loc de muncă. Provocările sunt mai mult de ordin financiar. (...) Când spunem presiuni asupra jurnaliștilor ne gândim la presiuni politice, în primul rând, la amenințări, dar pot să fie și alte tipuri de presiuni, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public. Presiunile financiare devin din ce în ce mai importante și spun acest lucru pentru că, în cazul nostru, (...) jurnaliștii suferă de ceea ce aș putea spune că este o lipsă cronică de asistență financiară (...) și trebuie să înțelegem că evoluția trebuie sprijinită", a arătat Alexandru Giboi.

În opinia sa, sindicatele trebuie să se dezvolte, să își lărgească orizontul și să înțeleagă noile situații cu care se confruntă jurnaliștii.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”