VIDEO „Asta e problema ta, mă?“/Da, acesta este fiul unei judecătoare, care tocmai a părăsit penitenciarul. Bineînțeles, mult mai repede față de cât trebuia...

VIDEO „Asta e problema ta, mă?“/Da, acesta este fiul unei judecătoare, care tocmai a părăsit penitenciarul. Bineînțeles, mult mai repede față de cât trebuia...

Tribunalul Dolj a admis, marți, contestația formulată de Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Elena Dafinescu, împotriva hotărârii Judecătoriei Tg-Jiu care i-a respins, în urmă cu exact două luni, cererea de liberare condiționată din Penitenciarul Tg-Jiu. Completul de judecată a considerat că, Dafinescu, ”prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, nu a dovedit că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale și nu a înregistrat o evoluție considerabilă în plan educațional sau comportamental, pentru a se prezuma relativ, la acest moment, că scopul preventiv al pedepsei la care a fost condamnat a fost atins”, așa că stabilise un nou termen de reînnoire a cererii de liberare condiționată peste trei luni, adică începând cu 12 ianuarie 2024. Contestația lui Dafinescu ar fi trebuit să se judece la Tribunalul Gorj, însă toți judecătorii de la Secția Penală s-au abținut. Așa că dosarul a ajuns la Tribunalul Dolj, iar magistrații au desființat soluția Judecătoriei Tg-Jiu și, rejudecând, au dispus punerea de îndată în libertate a lui Mihai Dafinescu. Fiul judecătoarei Dafinescu a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 4 ani, 6 luni și 20 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi de părăsire a locului accidentului, după ce la data de 19 august 2020, a accidentat mortal o femeie de 52 de ani din orașul Novaci. Trebuie reamintit că, în vara acestui an, un alt complet de judecată de la Judecătoria Tg-Jiu îi admisese cererea de liberare condiționată, motivând că Dafinescu ”a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ , perioada de maximă înflorire” și, mai mult, ” impactul emoţional generat de epidemia de COVID-19 a fost indubitabil mai mare pentru o persoană aflată într-o astfel de situaţie”, scrie gorjonline.ro .

Magistrații Tribunalului Dolj l-au pus în libertate pe Mihai Dafinescu, după ce au admis contestația formulată de fiul colegei lor de la Secția I Cilivă a Tribunalului Gorj, împotriva hotărârii Judecătoriei Tg-Jiu prin care i-a fost respinsă cererea de liberare condiționată.

Cum s-a ajuns aici:…

… la data de 5 octombrie a.c., Mihai Dafinescu, deținut în Penitenciarul Tg-Jiu, aflat în executarea unei sentințe de 4 ani, 6 luni și 20 de zile, a solicitat Judecătoriei Tg-Jiu liberarea condiționată, propusă de altfel de către comisia din unitatea de detenție care a considerat că acesta a executat 2/3 din pedeapsă. În raportul întocmit de ofițerii de poliție penitenciară, se menționează că Dafinescu ”a fost recompensat de 7 ori în perioada de detenție (…)și a participat la activităţi sportive, moral religioase, dezbateri, concursuri tematice, recenzii de carte, prelegeri, redactare reviste, activităţi psihologice şi la programe (Adaptarea la viaţa instituţionalizată, Cuvântul care zideşte, Educaţie civică, Pregătirea pentru liberare). Comportamentul adoptat a fost unul corespunzător, a înregistrat o evoluţie pozitivă în plan psihocomportamental, evidenţiată prin interesul pentru activităţile lucrative în care a fost implicat”.

La dosarul aflat la Judecătoria Tg-Jiu a fost depusă și o ofertă de angajare din partea unei firme, iar avocatul lui Dafinescu a menționat că, ”pe parcursul procesului penal, persoana condamnată și-a cerut scuze și iertare față de familia victimei, consemnând o sumă de șapte sute de milioane pe numele membrilor acesteia”.

Pe 12 octombrie, Judecătoria Tg-Jiu a respins cererea de liberare condiționată, iar magistratul care a judecat cauza a apreciat că ”este necesară continuarea executării de către petentul-condamnat a pedepsei în regim de detenție până la o nouă analiză întrucât acesta, prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, nu a dovedit că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale și nu a înregistrat o evoluție considerabilă în plan educațional sau comportamental, pentru a se prezuma relativ, la acest moment, că scopul preventiv al pedepsei la care a fost condamnat a fost atins”.

Instanța a considerat că ”liberarea anticipată a persoanei condamnate, în raport de perioada executată până în prezent, nu oferă garanţia reintegrării sale sociale, anticipat, şi de asemenea nu există suficiente premise pentru a concluziona asupra atingerii scopului preventiv al pedepsei, în sensul conștientizării faptei sale, al regretului manifestat în raport cu comiterea sa, astfel încât să se evite repetarea săvârșirii și a altor fapte antisociale” și a precizat că ”nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege pentru liberare condiţionată”.

De asemenea, a menționat în motivarea deciziei că ”persoana condamnată (Mihai Dafinescu – n.r.) nu a reușit să se evidențieze pozitiv într-un mod considerabil, constant, frecvent, finalizarea fără credite a majorității cursurilor tematice la care a participat relevând o implicare formală a acestuia, astfel încât nu a fost creată instanței convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra anticipat în societate; implicit în perioada de amânare (05.07.2023 – 04.10.2023), chiar dacă a fost recompensat o dată de către comisia de recompensare, în 17.08.2023, cu suplimentarea dreptului la vizită intima, instanţa reţine că în această perioadă deţinutul a participat la două concursuri tematice şi la o sesiune de dezbateri pe tema „… internațională a democrației” (f.6), toate cele trei activități fiind finalizate fără credite. La aceste activități nu s-a situat printre finaliști, iar la dezbateri nu s-a implicat în discuții și nu a îndeplinit obiectivele activității”.

Instanța a reținut că Dafinescu a avut, de-a lungul timpului, anterior condamnării sale pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă care a avut ca rezultat decesul unui pieton, și de părăsire a locului accidentului, ”un comportament inadecvat normelor de conduită obişnuite, aspect care a rezultat din fişa de cazier rutier, acesta fiind sancţionat în mai multe rânduri pentru nerespectarea normelor de trafic. În intervalul decembrie 2015 – august 2020, a fost sancționat contravențional la regulile privind circulația pe drumurile publice, de 33 de ori”, a arată în dispozitivul sentinței.

Decizia Judecătoriei Tg-Jiu a fost contestată la Tribunalul Gorj, numai că, toți judecătorii Secției Penale s-au abținut, iar pe 22 noiembrie s-a dispus scoaterea cauzei de pe rol și sesizarea Curții de Apel Craiova pentru a desemna o altă instant din circumscripția sa, egală în grad cu Tribunalul Gorj.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 28 noiembrie și, la primul termen, judecătorii au rezolvat cazul: ”… admite contestaţia formulată de contestatorul Dafinescu Mihai, deținut în Penitenciarul Tg-Jiu. Desfiinţează sentinţa penală nr.1407 din data de 12 octombrie 2023, pronunţată de Judecătoria Tg-Jiu, (…) şi rejudecând: (…) admite propunerea de liberare conditionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Tg-Jiu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Dafinescu Mihai din executarea pedepsei de 4 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare (…). Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Dafinescu Mihai de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (…)”.

Prin astfel de soluții, justiția se decredibilizează și mai mult…

…de aceea, cu privire la acest caz, se impune o verificare a Consiliului Superior al Magistraturii, susțin tot mai multe voci din sistemul judiciar.

Culmea este că, în mod inexplicabil, numele lui Mihai Dafinescu nu se regăsește pe portalul instanțelor de judecată, la Tribulalul Dolj. Sentința data de judecători în speța liberării condiționate poate fi găsită doar după numărul dosarului, fiind omisă menționarea ”părților”. Adică unde ar fi trebuit să apară numele lui Dafinescu, apare scris ”nu există informații”.

Cât a executat, efectiv, Dafinescu în spatele gratiilor? Fiul judecătoarei Elena Dafinescu a fost arestat preventiv, a doua zi după producerea accidentului mortal, adică în perioada 20 august 2020 – 2 aprilie 2021, iar de la data de 12 iulie 2022, când s-a dat soluția definitivă, a fost plasat în penitenciar. Între timp, judecătorii l-au ținut pe Dafinescu mai bine de trei luni, de la data de 2 aprilie și până la 12 iulie 2022, în arest la domiciliu, iar acea perioadă petrecută acasă s-a considerat ca fiind parte din pedeapsă și, evident, i s-a cumulat la zilele executate și i s-a scăzut din pedeapsă. De asemenea, i se consideră executate alte 73 de zile, ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, a lucrărilor științifice eleborate ori a invențiilor brevetate în Penitenciarul Tg-Jiu. Concret, Dafinescu în spatele gratiilor a stat fix doi ani, iar restul, până la 2/3 din pedeapsă, la domiciliu (3 luni și jumătate) și în penitenciar a mai adăugat 73 de zile câștig.

Tot de eventualele verificări ale CSM ține și faptul că pe 11 iulie a.c., Judecătoria Tg-Jiu, avusese cu totul o altă opinie și l-a pus în libertate pe Dafinescu.

Sentința de atunci a contrariat o țară întreagă și făcea referire la faptul că Dafinescu a stat în închisoare în cea mai frumoasă perioadă a vieții sale, iar în perioada pandemiei a avut un consum nervos mai mare pentru că s-a aflat într-un mediu în care riscul de îmbolnăvire era ridicat. ”…liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi,având în vedere şi vârsta acestuia (Miahi Dafinescu – n.r.) de 28 de ani, de faptul că este vorba despre o persoană fără antecdenete penale ,de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ , perioada de maximă înflorire ,dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul, adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice ,ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunități pe care le oferă viața ,iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi ,fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”, se arată în prima sentință a Judecătoriei Tg-Jiu.
şi în care posibilitatea de contaminare era mai mare”.

Atitudine golănească la ieșirea din penitenciar: „Asta e problema ta, mă?“

Mihai Dafinescu a fost condamnat definitiv la 4 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi de părăsire a locului accidentului. Pe 19 august 2020, Mihai Dafinescu a lovit mortal cu mașina o femeie de 52 de ani din Novaci, care se întorcea acasă de la muncă, însoțită de fiul ei adolescent. Dafinescu a fugit de la locul accidentul și s-a predat a doua zi la poliție.
După accident, acesta s-a refugiat în casa părinților, iar polițiștii l-au așteptat la poartă, în fața locuinței. Mama lui era atunci președinta Judecătoriei Novaci și era nevoie de o autorizație specială pentru a intra în casă.
Acesta a avut o atitudine golănească și sfidătoare,marți, la ieșirea din penitenciar, semn că nu a învățat nimic din tot ce i s-a întâmplat. „Cu ce gânduri părăsești penitenciarul?“, a fost întrebat acesta. „Asta e problema ta?“. „Ai vreun mesaj pentru familia femeii care a murit?“, a fost o altă întrebare adresată de reporter. Fiul fostei judecătoare a continuat să dea același răspuns: „Asta e problema ta, mă?“.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…