VIDEO Asasinul, IMPERTINENT la ieșirea de la AUDIERI!
Impertinent! Asasinul Ion Iliescu a fost audiat timp de două ore la Parchet în dosarul Revoluției
Fostul președinte Ion Iliescu a sosit, joi dimineață, la sediul Parchetului, unde a fost audiat ca martor, timp de aproape două ore, în dosarul Revoluției.
El a refuzat să vorbească despre ceea ce a făcut înăuntru, dacă a dat, de pildă, vreo declarație, dar a spus că a avut o convorbire „amicală”. A fost întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate. Iată ce a răspuns:
Reporter: Domnule preşedinte, ce le-aţi spus procurorilor?
Ion Iliescu: Am avut o convorbire, o convorbire amicală.
Reporter: Vă este teamă de acest dosar? Ce s-a intâmplat la Revoluție? Ce calitate aveţi în dosar? Vă consideraţi vinovat pentru ce s-a întâmplat atunci?
Ion Iliescu: Pentru ce?
Reporter: Pentru ce s-a întâmplat la Revoluție.
Ion Iliescu: Pentru Revoluţia română? (Pentru întrebarea) asta trebuie să aveţi cât de cât discernământ!
Reporter: A fost atac prestabilit?
Ion Iliescu: Care atac?
Reporter: Au murit atâţia oameni. Cine e vinovat?
Ion Iliescu:...”
Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii alaturi de Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.
Potrivit procurorilor care instrumenteaza Dosarul Revolutiei, pentru pastrarea puterii, noua conducere politica si militara instaurata dupa 22 decembrie 1989 a efectuat actiuni ce "au determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii".
"Din actele dosarului rezulta ca pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii prevazute de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i si k Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal", a informat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Procurorii spun ca incidentele armate produse intr-un numar mare de localitati indica faptul ca s-a actionat dupa un plan prestabilit, ce avea drept obiectiv preluarea puterii de catre noi lideri si legitimarea acestora.