Pe Centura de Sud a Bucureștiului va fi inaugurat în câteva zile cel mai mare pasaj de tip giratoriu suspendat, pasajul de la Olteniței - Popești Leordeni care va reconfigura intersecția DNCB - DN4.
Pasajul Olteniței - Popești Leordeni la intersecția Centurii cu DN4 va fi inaugurat și deschis traficului
Pasajul, care de fapt este o reconfigurare majoră a intersecției dintre DNCB și DN4 la ieșire din Popești-Leordeni, este cel mai mare dintre sensurile giratorii aflate în construcție pe actuala șosea de centură a Capitalei.
Inaugurarea sa ar putea fi făcută până pe 27 mai, după cum au tot spus autoritățile de la Transporturi.
Pe lângă pasajul propriu-zis, proiectul prevede și lărgirea actualei Șosele de Centură pe o distanță de 3,7 kilometri.
În urmă cu două zile a avut loc și testarea finală a sistemului de iluminat, prilej cu care s-au aprins și testat toți cei 165 stâlpi instalați pe toate zonele pasajului și 256 lămpi aferente.
„Reamintesc faptul că acest sistem de iluminat public este unul inteligent, care își reglează intensitatea în funcție de trafic, printr-un sistem de telegestiune, reducând astfel consumul de energie electrică”, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu care a publicat imagini video de la moment.
Giratoriu suspendat DNCB-Șos. Olteniței + lărgire la 4 benzi a centurii
Lungime: giratoriul + 3,7 km lărgire la 4 benzi
Cost: 35,5 mil euro
Constructor: ITINERA SPA
Contract semnat: iulie 2019 (licitație începută în mai 2017)
Termen de finalizare: 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor
Lucrări începute în: august 2020
Finalizare posibilă (n.r.): Q2 2023
Stadiu la zi: 88%
---
De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei
În prezent sunt gândite patru pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei: Pasajul Domnești a fost deja deschis, pasajele Berceni și Oltenița sunt în lucru, iar la Cernica lucrările au fost reziliate cu constructorul italian care nu a reușit să se mobilizeze în șantier timp de doi ani.
Soluția giratoriilor suspendate este aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.
Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură (fără treceri la nivel), în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.
Între Pasajul Olteniței și cel de la Berceni actuala Șosea de Centură va fi lărgită la patru benzi, în total fiind vorba de circa 6 kilometri de drum lărgit.
FOTO: Planul pasajului de la intersecția DNCB cu Șoseaua Olteniței care supratraversează centura printr-un giratoriu alungit și suspendat.