VIDEO Apophis2021: Risc de impact revizuit pentru trecerile acestui asteroid prin apropierea Terrei în acest secol

VIDEO Apophis2021: Risc de impact revizuit pentru trecerile acestui asteroid prin apropierea Terrei în acest secol

O echipă de astronomi din Hawaii a revizuit calculele privind traiectoria asteroidului Apophis, luând în considerare efectul Iarkovski - un impuls minuscul produs asupra corpurilor cosmice de lumina solară - pentru a determina riscul de a lovi Terra în 2068, conform unui material publicat de earthsky.org.

În unele cazuri, acceleraţia - o schimbare a vitezei de deplasare şi a direcţiei prin spaţiu - poate contribui la evitarea unei coliziuni. Acesta pare a fi şi cazul asteroidului 99942 Apophis, care ajunge din nou relativ aproape de Pământ pe data de 5 martie acest an. Trecerea lui Apophis prin apropierea Terrei de mai multe ori în decursul acestui secol - în 2021, 2029, 2036 şi 2068 - i-a făcut pe astronomi să-l urmărească cu atenţie.


Sursa: earthsky.org


Apophis este un asteroid mare cu o orbită circumsolară aflată în vecinătatea orbitei terestre. Riscul de impact pentru anii 2029 şi 2036 a fost deja exclus de astronomi. Conform calculelor făcute până în februarie 2021, riscul de impact din 2068 este de 1: 380.000 - adică 0,00026%. Un risc subunitar dar totuşi nu egal cu zero. Calculele anterioare, realizate în 2016, au avut rezultate similare, însă riscul de impact, deşi infim, era totuşi de aproape 3 ori mai mare, adică de 1:150.000 (0,00067%)

Această scădere a riscului de impact a fost pusă de astronomi pe seama efectului Iarkovski. Detectată de astronomii de la Universitatea din Hawaii, acceleraţia Iarkovski a redus probabilitatea unui impact în 2068. Astronomul Dave Tholen şi colegii săi de la Universitatea din Hawaii au folosit Telescopul Subaru, Maunakea, Hawaii, pentru cele mai recente observaţii asupra lui Apophis. Concluziile lor sugerează că, sub influenţa efectului Iarkovski, Apophis - al cărui diametru a fost estimat între 340 şi 370 de metri - se distanţează cu aproximativ 170 de metri pe an de poziţia sa care reiese din calcularea orbitei.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”