VIDEO Apel DRAMATIC al președintelui pentru Coaliția PSD-ALDE: Nu băgați România într-o aventură economică cu final trist!

VIDEO Apel DRAMATIC al președintelui pentru Coaliția PSD-ALDE: Nu băgați România într-o aventură economică cu final trist!

Apel dramatic al președintelui pentru Coaliția PSD-ALDE: Nu băgați România într-o aventură economică cu final trist! Apelul a venit la finalul intervenției de joi de la Cotroceni despre noile politici economice propuse de Guvern. „Avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar la rece ca sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist.”, a spus răspicat președintele.

LIVETEXT principalele declaratii ale sefului statului pe teme economice:

- Acum cateva luni, cand am investiti acest guvern, am avut o solicitare simpla: i-am rugat sa termine cu aceasta topiala fiscal-bugetara. Dar nu s-a intamplat chiar asa

-Va prezint cateva cifre si evaluari despre situatia economica in care ne aflam noi.

- Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine, e o veste foarte buna. Cresterea economica-record in UE. Dar aceasta crestere are din pacate vulnerabilitati care trebuie cunoscute.

-Prima: se bazeaza pe consum, preponderent pe consum si astfel de crestere in general nu e vazuta ca una sustenabila, de durata. Lipseste o parte esentiala pentru o ccrestere sanatoasa: lipsesc investitiile. Lipsa investitiilor e un semnal foarte ingrijorator. Si nu vorbesc doar de cele in privat, unde au scazut semnidficativ fata de anul trecut.

- Investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si mai ingrijorator au scazut nepermis de mult investitiile publice. Ele au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

- A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea avem mai putini bani la buget.

- Un exemplu graitor: se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%.

- 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti.

- In fine, avem un adevarat paradox: crestere record a PIB-ului si tot crestere-record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv

- In privinta cadrului fiscal bugetar. Exista multiple preocupari, avertismente, discutii in spatiul public si actiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din Reprezentanta - Comisia Europeana a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar excesiv. Adica am cam luat-o pe aratura

- Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate

-Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei

- Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma intr-o bulversare fiscala

- Se propune mutarea contributiilor si o scadere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiza arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve

- De exemplu, coalitia PSD-ALDE spune ca transfera contributiile la angajat, dar vine cu acea noua taxa de solidaritate de 2,25% care ramane la angajator. Pai ori transferam, ori nu? Deci in realitate transferam partial. Dar pentru oameni ce iese de aici?

- Problema care apare: mare bulversare mare, dar in buzunar ce ramane? Ei culmea, nimic!

- Nimic nu se schimba in buzunarul romanului.

-Am facut un calcul folosind datele comunicate public. Am facut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Castiga net 2335 de lei acum. Aplicam masurile propuse de PSD-ALDE si implementate cu mult entuziasm se pare de guvern. Facem un calcul si plecam de la premisa ca angajatrul e de buna credinta.

- La un total cost de 4086 de lei acum si care ramane tot atat, salariatul castiga in plus fix 3 lei.

- Deci marea revolutie fiscala facuta de PSD - ALDE aduce unui om inca 3 lei in plus. Este caraghios.

-Si eu imi doresc sa castige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD ALDE ca prin transfer si scaderea impozitului creste venitul e pur si simplu falsa. Creste cu 0,1%. Creste putin mai mult salariul minim, pentru ca a fost modificat.

-De ce e nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bughetara?

- Mai mult si mai grav: acest calcul e in regula, bine ca e si o crestere de 3 lei. Dar exista ingrijorari in mediul economic, la sindicate, la romani, ca in realitate vor fi sectoare intregi unde vor scadea salariile. Si atunci ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor, sigur nu.

- In consecinta, solicit coalitiei PSD ALDE sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere si nu ajuta pe nimeni.

- Recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu-mi doresc o politica de azi pe paine. Romania are nevoie de o politica sustenabila.

- Avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar la rece ca sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist.

Sesiunea de intrebari:

Intrebare: O alta masura e scaderea contributiilor la pilonul 2. Care e pozitia dvs?

KI: N-as vrea sa intru in detalii. Dar exact in seara cand am investit acest guvern aparuse un scandal public pentru ca noul ministru nu a gasit lucru mai bun de facut decat sa anunte desfiintarea pilonului 2. Nu cred ca asa vom asigura pensii mai bune.

Intrebare: Acest avertisment trimis azi l-ati trimis si personal premierului sau ministrului de finante?

KI: Da, am avut discutii pe aceste teme. In urma acestor discutii fiecare a ramas cu pararea lui.

Intrebare: Ati venit cu un calcul in care ati aratat o marire foarte mica de salariu. Guvernul a spus ca ar putea aduce contributii mai mari la pensii.

KI: Aceste masuri si calcule sunt carpeli.

Intrebare: Veti merge in sedinta de guvern in care se discuta modificarea Codului Fiscal?

KI: A: Ma simt obligat sa-mi spun parerea cand lucrurile nu merg bine. Pe de alta parte, presedintele nu are atributii in economie, deci nu voi merge in sedinta de guvern.

Intrebare: Daca nu mergeti maine la sedinta de guvern, daca ei nu va vor de asculta, mediul de afaceri va cere o mediere, nu veti accepta acest lucru?

KI: A: Aceste chestiuni, dupa stiinta mea, se rezolva in cadru tripartit: guvern, patronate, sindicate, si discuta pana gasesc solutii. Se pare ca e nevoie de mai multa rabdare. De asta am facut apel public, sa-si revina.

Intrebare: Ati spus ca ati discutat cu premierul. L-ati sunat sau v-a sunat el sa va informeze?

KI: Cred ca pentru opinia publica e important sa stie ca am discutat. Cum concret nu cred ca e relevant.

Intrebare: Care au fost argumentele premierului? Toata lumea spune ca nu intelege aceste masuri.

KI: Ar fi incorect sa fac eu afirmatii despre aceasta discutie. Nu aveti decat sa-l intrebati pe premier sau ministrul de finante, cel cu pilonul, cel cu solidaritatea.

Intrebare: Sindicatele au avetizat cu greva generala. Din analiza dvs, reiese ca nu sunt bani pentru legea salarizarii?

KI: Miscarile sindicale sunt lesne de inteles. Si ei se intreaba de ce sunt facute aceste modificari si se tem, apar miscari sindicale. Guvernul sau exponentii coalitiei - nu e clar cine ia decizii acolo - sa raspunda.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…