VIDEO Amănunte care dau de gândit despre UPF, adică viitoarele alimente ale Omenirii

VIDEO Amănunte care dau de gândit despre UPF, adică viitoarele alimente ale Omenirii

Acestea sunt bogate în calorii, sărace în nutrienți și greu de oprit de la consum, notează The Economist .

<< Cumpărăturile alimentare au devenit o activitate periculoasă. Orori nutritive pândesc pe fiecare raft. Mâncărurile gata preparate sunt pline de sare și conservanți, cerealele de mic dejun sunt mai dulci decât batoanele de ciocolată, iar carnea procesată este încărcată cu conservanți pe bază de nitriți, care pot forma compuși dăunători, prin gătit. Prinde contur un termen nou pentru a descrie aceste personaje nutriționale rele: alimente ultra-procesate (UPF-uri). În noua sa carte, „Oamenii ultra-procesați” (Ultra-Processed People), Chris van Tulleken, doctor și prezentator de televiziune, susține că UPF-urile domină oferta de alimente în țările bogate și se strecoară tot mai mult în dietele din țările cu venituri mici și medii. Pe măsură ce se înmulțesc, cresc și îngrijorările cu privire la efectele lor asupra sănătății umane. Cât de dăunătoare sunt UPF-urile și ce ne fac nouă?

Conceptul de UPF-uri a fost dezvoltat de Carlos Monteiro, un om de știință brazilian, în 2009. Echipa sa de nutriționiști a observat că, deși oamenii din Brazilia cumpărau mai puțin zahăr și ulei, ratele obezității și diabetului de tip 2 creșteau. Aceasta se întâmpla pentru că, în schimb, consumau mai mult zahăr, grăsimi și aditivi din gustările ambalate și mâncărurile pre-preparate. Ca răspuns, Monteiro a propus un sistem de clasificare a alimentelor pentru a ține cont de gradul de procesare implicat în oferta alimentară.

Procesarea poate transforma alimentele sănătoase în nesănătoase: de exemplu, fructele devin nesănătoase în momentul în care sunt deshidratate, stoarse sau îndulcite. Sistemul lui Monteiro, numit Nova, împarte alimentele în patru „categorii”: alimente neprocesate și minim procesate; ingrediente culinare procesate; alimente procesate; și alimente ultra-procesate. Aceasta permite o distincție mai detaliată între diferite grade de procesare. Astfel, produse de bază precum orezul, uleiul sau făina, care necesită doar o prelucrare minimă pentru consum, nu se încadrează în aceeași categorie cu un produs ca Twinkie.

Alimentele ultra-procesate (UPF-uri) trec adesea printr-o multitudine de procese industriale sofisticate. Aceasta nu le face automat nesănătoase — un substitut de carne pe bază de soia poate face parte dintr-o masă echilibrată — dar consumul frecvent de UPF-uri cauzează o serie de probleme. Majoritatea conțin o combinație de ingrediente artificiale, multă sare și zahăr, și puțini nutrienți. Se poate argumenta că unele UPF-uri se aseamănă mai mult cu produse industriale decât cu alimente.

Prin intensificarea aromelor și a plăcerii la gust, UPF-urile sunt concepute să fie mai ușor de consumat în cantități mari decât alimentele integrale (numai încearcă să lași chipsuri pe fundul pachetului). Amploarea problemei a fost relevată în 2019 de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din America, care au izolat voluntari și le-au oferit unor două grupuri cât de multă mâncare doreau. În decursul a două săptămâni, cei care au urmat o dietă ultra-procesată au consumat în medie cu aproximativ 500 de calorii mai mult pe zi, echivalentul aproximativ al unui Big Mac de la McDonald’s, ceea ce i-a determinat să câștige în greutate; cei care au urmat o dietă neprocesată au consumat mai puțin și au slăbit.

Consumul de UPF-uri a fost, de asemenea, asociat cu o sănătate precară în sens larg. Un alt studiu din 2019 a descoperit o legătură între consumul de UPF-uri și riscul global de boli cardiovasculare și cerebro-vasculare, care afectează creierul, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Un alt studiu recent a arătat că consumul mai redus de UPF-uri a fost asociat cu un risc mai mic de mai multe tipuri de cancer. De asemenea, dieta bogată în UPF-uri pare să afecteze microbiomul intestinal, trilioanele de bacterii care contribuie la sănătate în diverse moduri. Aceste tipuri de studii de asociație nu pot dovedi cauzalitatea. Studiile controlate aleatoriu ar fi ideale, dar teste mai ambițioase ar putea să nu fie posibile din punct de vedere etic, dată fiind bănuitul efect negativ al acestor tipuri de diete. Cu toate acestea, există multe dovezi care leagă mulți compuși prezenți în UPF-uri, cum ar fi zahărul, sarea, carbohidrații rafinați și grăsimile saturate, de rezultate nefavorabile pentru sănătate.

Cu toate acestea, UPF-urile sunt ieftine, gustoase și abundente, iar pentru cei cu buget redus sau care urmează diete specifice, cum ar fi cea vegană, adesea există puține alternative disponibile. Este posibil să te alimentezi sănătos alegând UPF-urile potrivite, cum ar fi cerealele integrale, care adesea sunt fortificate. Oamenii de știință guvernamentali de la Serviciul de Cercetare Agricolă al guvernului american au demonstrat că este posibil să construiești o dietă sănătoasă cu 91% din caloriile provenite din UPF-uri selectate. Cu toate acestea, Marion Nestle, profesor de nutriție la Universitatea din New York, a criticat studiul, afirmând că cercetătorii aveau un conflict de interese prin legăturile lor cu industria alimentară. Este mai bine să fii vigilent cu acele culoare înșelătoare ale supermarketului. >>


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!