VIDEO Alegeri locale în Regatul Unit: Victorioşi, secesioniştii scoţieni cer referendum asupra autodeterminării

VIDEO Alegeri locale în Regatul Unit: Victorioşi, secesioniştii scoţieni cer referendum asupra autodeterminării

Susţinută de victoria partidului său la alegerile locale, premierul independent Nicola Sturgeon l-a îndemnat sâmbătă pe premierul britanic Boris Johnson să nu se opună "voinţei" poporului scoţian privind un referendum asupra autodeterminării Scoţiei, informează AFP.

Scrutinul pentru parlamentul scoţian din Edinburgh a reprezentat o miză importantă la alegerile locale din Marea Britanie de joi, cu implicaţii majore pentru unitatea Regatului Unit, care a fost subminată de Brexit.



Lipsindu-i un loc pentru a avea majoritate absolută, Partidul Naţional Scoţian (SNP) al popularei Nicola Sturgeon a câştigat un al patrulea mandat, obţinând 64 de locuri din cele 129 ale parlamentului scoţian, conform rezultatelor finale anunţate sâmbătă.

Conservatorii scoţieni s-au clasat pe locul al doilea cu 31 de mandate, liderul Douglas Ross salutând faptul că a "blocat o majoritate pentru SNP şi un referendum pentru independenţă".

SNP se poate lăuda cu majoritatea obţinută de tabăra celor ce susţin independenţa: Verzii, care susţin secesiunea, au obţinut opt locuri. De asemenea, a reuşit să înlăture noul partid Alba al fostului prim-ministru scoţian şi fostul lider al SNP, Alex Salmond, devenit un adversar acerb al liderei Nicola Sturgeon şi care nu a obţinut niciun loc la acest scrutin.

"Poporul Scoţiei a votat pentru a da partidelor independentiste o majoritate în parlamentul scoţian", le-a spus Nicola Sturgeon susţinătorilor săi.

"Pur şi simplu nu există nicio justificare democratică pentru ca Boris Johnson sau oricine altcineva să încerce să blocheze dreptul poporului scoţian de a-şi alege propriul viitor", a spus ea. "Este voinţa acestei ţări".

Premierul Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în privinţa autorizării sau nu a acestui referendum, se opune ferm, considerând că o astfel de consultare poate avea loc doar "o dată la o generaţie".

În referendumul din 2014, 55% din alegători au respins independenţa. SNP consideră, totuşi, că Brexit a schimbat situaţia, scoţienii opunându-se cu 62%, iar acum Scoţia ar trebui să poată adera la Uniunea Europeană ca stat independent.

Sâmbătă, Boris Johnson, care nu a vizitat Scoţia în timpul campaniei electorale, a felicitat-o pe premierul scoţian şi a invitat-o la o întâlnire cu guvernul britanic, afirmând că este necesară o colaborare în privinţa provocărilor comune, cum ar fi relansarea după pandemia de COVID-19, care s-a soldat cu un bilanţ de 127.000 de decese în Marea Britanie.

"Cred cu pasiune că interesele oamenilor din Marea Britanie, şi în special din Scoţia, sunt cel mai bine servite atunci când lucrăm împreună", i-a scris prim-ministrul britanic şefei guvernului scoţian. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”