VIDEO Adevărul istoric şi minciuna de la Hollywood

VIDEO Adevărul istoric şi minciuna de la Hollywood

Recent, un poster de promovare al sezonului cinci al serialului „Downton Abbey“ a devenit viral pe internet, deoarece conţine o „scăpare“ majoră. În posterul care înfăţişează două dintre personaje apare şi un PET (o sticlă de plastic), deşi acţiunea serialului se desfăşoară la începutul secolului XX (înainte de primul Război Mondial, dar şi în perioada interbelică).

Şi pentru că este vorba despre una dintre fotografiile oficiale de promovare, internauţii au speculat deja că este posibil să fie vorba de o eroare voită, pentru a atrage atenţia asupra serialului.

De-a lungul timpului, multe dintre producţiile celebre de la Hollywood, în special filmele cu teme istorice, au modificat chiar flagrant adevărul, potrivit unei analize realizate de site-ul monstermoviereviews.com.

O sticlă de plastic (pe şemineu, în dreapta) apare în posterul serialului „Downton Abbey“, a cărui acţiune se desfăşoară la începutul secolului XX

„Gladiatorul“

Pelicula regizată de Ridley Scott, în care Russell Crowe şi Joaquin Phoenix deţin rolurile principale, relatează unele evenimente petrecute în timpul domniei împăratului roman Commodus . Însă acesta nu este portretizat conform realităţii. Suveranul nu era chiar un tiran, aşa cum îl înfăţişează filmul, deşi era alcoolic. Commodus nu şi-a ucis tatăl – pe împăratul Marc Aureliu - şi nici nu a murit în arena de luptă, ci în timp ce făcea baie.

„Apocalypto“

Atunci când vine vorba de civilizaţii străvechi, mulţi cineaşti fac greşeli majore, poate şi din cauza faptului că izvoarele istorice sunt puţine. Mel Gibson (cunoscut pentru apetenţa sa pentru violenţă în filme) a căzut în această capcană când a regizat „Apocalypto“. Civilizaţia mayaşă nu era atât de „sângeroasă“, iar sacrificiile umane nu erau nici pe departe precum cele din film.

„300: Eroii dela Termopile“

Cel mai probabil, „300: Eroii de la Termopile“ nu s-a vrut niciodată un film care să respecte cu stricteţe adevărul istoric. Musculatura lui Gerard Butler (regele Leonidas) avea să suplinească cu succes toate greşelile din peliculă, de la statura regelui persan Xerxes, până la faptul că luptătorii spartani plecau la război îmbrăcaţi în chiloţi de piele.

„Braveheart“

Mel Gibson este protagonistul şi regizorul filmului „Braveheart/Inimă neînfricată“, care spune povestea lui William Wallace, un războinic scoţian din secolul XIII. Pe lângă faptul că are foarte multe greşeli – de la membri ai echipei de filmare surprinşi în unele cadre, până la maşini care se văd în fundal – pelicula ocoleşte şi adevărul istoric. Soţia regelui – cea care îl ajută pe Wallace în film - avea doar trei ani la vremea respectivă, aşa că toată acţiunea care o implică este pur şi simplu o fantezie. În plus, scoţienii au inventat kilturile abia peste 300 de ani.

„Pearl Harbor“

Pelicula din 2001 prezintă unul dintre cele mai importante momente ale celui de-al doilea Război Mondial, atacul de la Pearl Harbor (japonezii au bombardat o bază navală americană din Hawaii). Ca în multe alte cazuri, producătorii au pus mai mult accentul pe impresia artistică decât pe faptele istorice. Astfel, numărul de avioane japoneze doborâte a fost mult mai mic în realitate decât în film. Totodată, pelicula a „furat“ o replică dintr-un alt film ce abordează tema atacului de la Pearl Harbor: „Tora! Tora! Tora!“ (1970).

„Lincoln“

Regizorul Steven Spielberg şi-a îngăduit libertatea de a se „juca“ puţin cu votul pentru abolirea sclaviei în SUA şi a modificat realitatea, prezentând un vot diferit faţă de cel istoric. La vremea respectivă, toţi cei patru congresmani din Connecticut au votat pentru abolirea sclaviei, însă în film doi votează pentru, iar doi împotrivă. Iar asta doar pentru mai mult dramatism.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”