VIDEO Acuzații PENALE la vârful ministerului de Interne
„Aici la MAI și-au pensionat toate pilele prin infracțiune, avem 30 oameni pensionați între 39 și 44 ani cu peste 10.000 lei, după care o parte dintre ei sunt angajați la dublu. Joi l-a pensionat, vineri l-a angajat. Cred că o să fac plângere penală, mă consult cu colegii mei, avem o ședință zilele astea. Fals, uz de fals, abuz în serviciu. Nu vârsta e marea problemă a legii, ci cuantumul. Majoritatea polițiștilor întreabă: domnule, eu vreau să mai rămân, să ne garanteze și nouă cineva că nu se umblă la sistemul de calcul. Doamna ministru s-a ascuns sub masă pe legea salarizării, ne-a lăsat singuri, doamna Olguța Vasilescu ne-a fracturat. Povestea cu 10% aparține prim-ministrului Tudose”, a spus Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliție.
„Din ce înțeleg eu acum pe aceste modificări e că nu se umblă la vârsta de pensionare, dar așteptăm actul. Nu se diminuează drepturile deja câștigate”, a spus în această dimineață Carmen Dan, ministrul de Interne.
Ministerul Afacerilor Interne a precizat duminică, pe pagina de Facebook, că nu are în lucru un proiect de act normativ care să limiteze pensionările din sistem la vârste tinere, susţinând că o astfel de iniţiativă „nu se poate face cu aplicare peste noapte”, relatează News.ro.
HotNews a scris, sâmbătă, că Ministerul Muncii ar pregăti un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmând să le reducă apreciabil pentru cei care se vor pensiona după adoptarea actului normativ. Adoptarea OUG ar putea fi unul dintre motivele pentru care se doreşte convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, între 2 şi 4 august.
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că există un val de pensionări in sistemul militar, din cauză că oamenii au auzit că s-ar putea modifica algoritmul de calcul, el dând asigurări că a convenit cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora să nu se schimbe.
Subiectul pensiilor speciale
Pensiile speciale se actualizează în prezent la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu. Acest lucru înseamnă că avem persoane care primesc până la 34.000 de lei pe lună - este cazul unui magistrat din sistemul militar, potrivit informaţiilor Digi24. Urmează pensii de 31.000 de lei, respectiv 27.000 de lei.
În top 10 cele mai mari pensii din sistemul public regăsim în mare parte foşti angajaţi din sistemul bancar: un prim-vicepreşedinte de bancă încasează în fiecare lună 18.758 de lei şi un director - aproape 18.000.
Cât despre pensiile de serviciu, un diplomat a încasat la finalul lunii iunie o pensie minimă de 1.200 de lei.
În cazul aviatorilor şi a magistraţilor, cele mai mari pensii brute au ajuns la circa 40.000 de lei.
Un profesor universitar primeşte lunar peste 5.000 de lei, după un stagiu de cotizare de 50 de ani, iar un medic puţin peste 3.000 de lei, după 47 de ani.
În schimb, un muncitor are o pensie de 600 de lei, după 32 de ani de contribuţii la sistemul de pensii.
Modificările la legea pensiilor speciale ar putea intra în vigoare de la 15 septembrie. Dar autorităţile spun că nu se va modifica nicio prevedere privind vârsta de pensionare, aşa cum anunţă sindicatele.