VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova?/FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghei Șoigu

VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova?/FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghei Șoigu

Poliția din Moscova și FSB-ul au arestat miercuri un angajat al lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, reținerea bărbatului care administrează mai multe canale de Telegram critice la adresa ministrului Apărării Serghei Șoigu și a altor înalți oficiali ruși, sugerând izbucnirea unei lupte pentru putere la Moscova.

Politia rusaFoto: Alexander Blinov / Alamy / Profimedia Images

Alexei Slobodeniuk este un angajat al grupului media „Patriot” ce îi aparține lui Prigojin, bărbatul administrând mai multe canale de Telegram populare în Rusia, cele mai proeminente dintre acestea numindu-se „Release Z Kraken” și „Skaner”.

După cum notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind conflictul din Ucraina, canalul de Telegram „Skaner” a publicat critici la adresa unor importanți oficiali și lideri militari de la Moscova, printre aceștia numărându-se ministrul de Externe Serghei Lavrov, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

„Autoritățile ruse l-au reținut pe Slobodeniuk sub acuzația de fraudă. Arestarea sa sugerează că Kremlinul încearcă să pună limite asupra criticilor care sunt permise în spațiul informațional - ministrul Apărării Serghei Șoigu, țapul ispășitor în așteptare al lui Putin pare o țintă legitimă, în timp ce oficiali apropiați de Putin precum Lavrov și purtătorul de cuvânt al lui Putin nu pot fi atinși”, notează ISW.

Însă mai mulți jurnaliști și analiști străini specializați în probleme legate de Rusia, printre care și Tadeusz Giczan, un cercetător la Centrul de Analiză Politică Europeană, afirmă că pe canalele administrate de Slobodeniuk au fost postate și numeroase critici la adresa lui Șoigu.

Arestarea are loc după ce la începutul acestei săptămâni Evgheni Prigojin a lansat un atac la adresa ministerului rus al Apărării și a comdandamentului militar de la Moscova, fără a-l menționa însă explicit pe Serghei Șoigu.

Ce se știe despre arestarea angajatului șefilor mercenarilor Wagner

În mod interesant, înregistrarea video cu momentul arestării lui Slobodeniuk a fost distribuită inițial pe canalul său de Telegram de Alexandr Hinștein, secretarul general adjunct al Consiliului General al Partidului Rusia Unită condus de Putin.

„Anonimatul pe Telegram este un mit, capabilitățile tehnice ale serviciilor speciale fac posibilă dezanonimizarea cu succes”, a afirmat acesta.

Lenta , unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia afirmă despre arestare că a fost rezultatul unei „operațiunei speciale a Ministerului Afacerilor Interne pentru a suprima activitățile criminale ale unui grup de escroci pe internet implicați în extorcarea și șantajarea oficialilor de rang înalt și a managerilor de top ai marilor companii rusești”.

Presa rusă scrie că arestarea a fost efectuată de angajați ai ministerului rus de Interne împreună cu FSB, Comitetul de Investigații al Rusiei, Procuratura Generală și cu sprijinul puterii al Gărzii Naționale.

De asemenea interesant, Lenta afirmă că ancheta a fost demarată după o plângere formulată de Rostec, unul dintre conglomeratele rusești din domeniul Apărării. Site-ul de știri amintește de asemenea că și administratorii unor alte canale de Telegram au fost arestați în lunile august și septembrie, canalele acestora având un număr total de două milioane de urmăritori.

Cine este Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”

Omul de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin” datorită companiilor sale de catering care deservesc Kremlinul, este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin.

Prigojin a fost acuzat de-a lungul anilor de numeroase state occidentale şi de presa rusă independentă că este finanțatorul din umbră al grupului de mercenari Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, şi Republica Centrafricană înainte de declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Kremlinul a negat constant că ar avea vreo legătură cu grupul Wagner, despre care se crede că este armata privată a lui Putin.

Însă în ultimele luni grupul Wagner a început să fie prezentat deschis de mass-media controlată de Kremlin după ce mercenarii au început să joace un rol cheie în „operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin.

Site-urile de investigație rusești ce operează în străinătate pentru a eluda cenzura strictă impusă de Moscova au relatat încă din luna august că Prigojin a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori.

Mercenarii Wagner au început să facă recrutări pentru războiul din Ucraina în țări ca Kârgâzstan și Uzbekistan încă de la sfârșitul lui iulie. În evaluarea sa privind conflictul din Ucraina publicat pe 15 septembrie Institutul pentru Studiul Războiului afirma că Evgheni Prigojin este noua figură-simbol a „operațiunii militare speciale”, dată fiind vizibilitatea sa tot mai mare în jurul eforturilor de război.

Pe 26 septembrie Prigojin a recunoscut în premieră că este fondatorul grupului de mercenari Wagner, afirmând că a creat gruparea paramilitară în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”