VIDEO Procesul Revoluției a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020

VIDEO Procesul Revoluției a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020

Procesul Revoluției a fost amânat pentru data de 21 februarie 2020, dupa ce Inalta Curte a constatat ca exista o lipsa de procedura cu partile vatamate, persoane ranite sau rudele celor ucisi la Revolutie.

Timp de cinci ore, au fost strigate 3.516 persoane.

Pentru acest proces au fost emise citatii pentru 5.000 de persoane, iar instanta suprema preciza anterior intr-un comunicat ca va avea program special.

Fostul presedinte Ion Ililescu nu a participat la acest prim termen. De altfel, niciunul dintre inculpati nu a fost prezent.

14:15 - Inalta Curte a constatat ca exista o lipsa de procedura cu partile vatamate, persoane ranite sau rudele celor ucisi la Revolutie. Astfel, urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 21 februarie 2020.

Timp de cinci ore au fost strigate 3.516 persoane. De precizat este ca aproximativ 600 dintre ele au fost prezente.

Ora 13.45: Judecătorul a anunțat că Instanța Supremă va cere la Baroul București desemnarea avocaților din oficiu pentru cei care au solicitat acest lucru, astfel încât să nu mai vină personal la instanță decât dacă vor. Judecătorul le-a explicat celor prezenți că fiecare are alocat un număr pe citație, pentru că data viitoare nu mai citește toate numele, ci menționează doar apărătorii pentru grupuri.

„Asta nu vă împiedică să veniți la proces, dar nu sunteți obligați. Vă vor fi apărate interesele de avocații din oficiu și de Ministerul Public, pentru că sunteți părți vătămate”, a explicat judecătorul.

Ora 13.25: S-a încheiat apelul părților citate. Sunt prezente peste 600 de persoane din cele 5000 citate.

Ora 13.00: Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că dosarul Revoluţiei „a fost făcut prost” de procurorii militari, motiv pentru care va cere restituirea cauzei la Parchet, relatează Agerpres.

El susţine că persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989 sunt îndreptăţite să ceară daune morale şi materiale şi de ordinul milioanelor de euro. „Vrem pedepsirea vinovaţilor şi daune morale şi materiale pentru persoanele care au avut de suferit în decembrie 1989. Asta a trasat CEDO, iar statul român trebuie să respecte (…) Fiecare ştie ce a suferit şi poate să ceară şi 10 milioane de euro şi 20 de milioane. Să golească visteria bugetului naţional pentru că ţara este liberă datorita sacrificiului lor”, a afirmat Mărieş.

Acesta s-a prezentat la Instanţa supremă pentru a participa, alături de sute de persoane – părţi civile şi vătămate – la primul termen al judecării dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. El a reclamat modul în care procurorii au administrat probele din dosar şi a anunţat că va cere judecătorilor restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

„Dosarul este prost făcut din punct de vedere procedural şi aş vrea să aduc un singur argument. Au fost trei procurori care au lucrat în acest caz, dar doi au refuzat sa semneze rechizitoriul. De ce? Iar procurorul Gheorghe Coşneanu, pentru toate eşecurile politice din ultimii trei ani, împreună cu Ion Alexandru, trebuie să plece. Dar îşi iau grade de general. Azi, Gheorghe Coşneanu va fi avansat şi va mai lua o stea de general. Am depus cereri şi excepţii. Decât sa o lungească avocaţii lui Iliescu şi Gelu Voican, care vor specula şi ultima chichiţă, mai bine se reîntoarce dosarul la Parchet. Am cerut restituirea pe doua-trei chestiuni bine întemeiate”, a declarat Mărieş.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie consideră că mai bine se întoarce dosarul la procurori, decât să stea ani de zile blocat în instanţă, aşa cum s-a întâmplat cu dosarul Mineriadei.

„Sper să nu păţim aici ce s-a întâmplat în dosarul Mineriadei şi să se anuleze toate probele şi să fie trimis la Parchet. Doi ani şi opt luni, atât are dosarul privind evenimentele din 13-15 iunie de când stă la Înalta Curte şi nu este dată motivarea nici astăzi. Dosarul a fost închis în urmă cu patru ani. Cercetările au fost reluate acum trei ani şi nu s-a făcut de fapt nicio cercetare. Nici măcar probele strânse de Dan Voinea nu au fost utilizate. Pur şi simplu oamenii au fost chemaţi la circa de Poliţie şi întrebaţi: ‘Vă constituiţi parte civilă? Şi ce sumă doriţi?’. Asta era principala problemă a miliţienilor, ce sumă, în loc să facă anchetă şi sa găsească vinovaţii. CEDO a cerut anchetă efectiva”, a adăugat Mărieş.

12:57 "Fiul meu a fost omorat de persoane nepedepsite astazi. Adevarul este tot mai adanc ingropat si eu trebuie sa lupt in continuare ca mama pentru ca fiul meu sa isi gaseasca linistea binemeritata. [...] Adevaratii vinovati sa fie pedepsiti, sa fie trimisi acolo unde le este locul. Nu se poate ca trei persoane de la Bucuresti - Iliescu & Company - sa fie trimisi doar ei in judecata. Da, de aici s-a pornit, dar nu ei mi-au omorat fiul. S-a dat ordin de la Bucuresti dar in nod normal ar trebui pedepsiti. Constat ca printre cei care au fost citati sunt si persoane care nu ar trebui sa se constituie parti civile.

In Brasov s-a tras dupa fuga sotilor Ceausescu, cand nu trebuia de fapt sa se mai traga. Nimeni nu ar fi crezut asta, doar ca si fiul meu s-a alaturat manifestantilor de la ICA Ghimbav din 21, dar la Brasov nu s-a tras in noaptea de 21 doar dupa fuga....", a declarat Elena Vlase, mama unui tanar mort la Revolutie.

12:52 - Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit despre dosarul Revolutiei la Romania TV.

"Nici nu putem ignora realitatile codului de procedura penala. In mod categoric, judecatorii nu isi puteau permite incalcarea codului de procedura penala sa faca o citare partiala a martorilor, a celor care au reclamat si asa mai departe. Cred eu, ca acest proces va fi un proces cu o profunda semnificatie si atunci putem sa-l tratam in mod special.

Adica, ar trebui emisa o odonanta de urgenta, care sa aibe in continutul ei o intelegere intre judecatori si Guvern asupra modului cum un astfel de proces se poate desfasura, pentru ca, imaginati-va ca la fiecare termen vor trebui citati cei cinci mii de oameni care au o calitate in acest proces. Deci trebuie o ordonanta de urgenta, special pentru acest proces si judecatorii de la Inalta Curte sunt cei care pot spune: mecanismul trebuie sa fie urmatorul, unu, doi, trei, patru. Asa ceva nu se poate numi justitie", a declarat Traian Basescu.

12:40 - "In dosarul 13-15 iunie, care este tot in aceasta cladire, 2 ani a durat judecarea, dar judecatorul a luat hotararea de a anula toate probele si a retrimite dosarul la Parchet pentru refacerea rechizitoriului, iar de 8 luni, dl judecator Constantin Epure nu catadicseste sa dea motivarea! (...) Eu sper ca acest dosar sa nu stea si el trei ani la Inalta Curte", a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, suprins in imagini de unul dintre participantii la Revolutie - Paul Cozighian, de la cotidianul francez Le Figaro.

Ora 11.20: După două ore de la începutul procesului, judecătorii încă fac apelul. Magistraţii au ajuns la citaţia cu numărul 1701, din cele 5000 emise.

10:52 - Si unui barbat i s-a facut rau la ICCJ, echipajul SMURD prezent la fata locului intervenind in acest caz.

Ora 10.32: Peste 700 de oameni, victime și urmași și revoluționarilor, sunt, vineri, la Inalta Curte de Casație și Justiție, unde are loc primul termen în cameră preliminară, în dosarul Revoluției. Cei mai mulți spun că au venit cu speranță, dar nu cred că acest dosar va ajunge la final, ci, mai degrabă, că este „timp pierdut” și că „nici de acum în 30 de ani nu se va întâmpla nimic”.

sute oameni dosar revolutie Dosar Revolutie aglomeratie Dosar Revolutie Foto: Ziare.com

Ora 9.50: Unei persoane i s-a făcut rău în sala de judecată. La fața locului a sosit o ambulanță.

Aproximativ 600 de persoane au venit la primul termen, din cele 5000 care au fost citate. Toți cei care au venit au intrat în sediul instanței.

09.36 Fostul președinte Ion Iliescu nu participă, vineri, la primul termen în dosarul Revoluției. ”Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a spus avocatul fostului președinte, Adrian Georgescu.

Ora 9.30: Teodor Mărieş, președintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a declarat că premierul Ludovic Orban l-a sunat să îl întrebe cum decurge procedura și dacă sunt probleme.

Ora 9.05: Şedinţa de judecată se transmite în boxe.

Ora 8.45: Peste 400 de părţi civile au ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Şi avocatul lui Ion Iliescu a intrat în sediul Instanţei Supreme. Potrivit unor surse, fostul preşedinte, protagonist în dosarul Revoluţiei, nu se va prezenta la proces. Înainte de a intra în sala de judecată, avocatul lui Ion Iliescu a declarat că va cere retrimiterea dosarului la parchet.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe dezbaterile în cameră preliminara în dosarul „Revoluţiei”, în care fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

La acest termen, un judecător de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile.

Conducerea Instanţei Supreme a organizat un program special întrucât la acest termen al procesului au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane.

„Având în vedere că, la data de 29 noiembrie 2019, pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află dosarul nr.1045/1/2019/a1, în care au fost emise citaţii pentru aproximativ 5.000 de persoane, în vederea asigurării desfăşurării activităţii în bune condiţii şi păstrării ordinii la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aducem la cunoştinţa publicului următoarele măsuri:
– vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Secţiei I civile, Arhiva Secţiei a II-a civile şi Arhiva Completurilor de 5 judecători nu vor desfăşura program cu publicul;
– Registratura generală şi Arhiva Secţiei penale vor desfăşura program cu publicul conform orarului afişat;
– accesul publicului în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru dosarul nr.1045/1/2019/a1, va fi permis începând cu ora 7.30”, a anunțat Înalta Curte.

SURSA:  G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”