VIDEO Al treilea protest al magistraților în mai puțin de 9 luni: „Nu vrem o Justiție sub control politic”
Câteva sute de magistrați protestează la această oră în fața Palatului de Justiție din București. Magistrați din toată țara au venit pentru a-și exprima nemulțumirea față de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE.
18:15 – Pe trotuarul de vizavi de Curtea de Apel au loc alte două manifestații: una a celor care îi susțin pe magistrați (sacndează ”Vă iubim!”) și alta a susținătorilor PSD-ALDE (în frunte cu Aurelian Pavelescu), care le strigă ”Rușine!” judecătorilor și procurorilor.
18:10 – La protestul magistraților participă și Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la închisoare, și Alexandra Lăncrăjan, procuroarea care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul TelDrum.
Principalale nemulțumiri ale judecătorilor și procurorilor sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.
18:00 – Prim-procurorul parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, despre descinderea Inspecției Judiciare la Parchetul General înaintea audierii lui Dragnea: ”Ar fi o premnieră în Justiție ca Inspecția Judiciară să citească un dosar penal în lucru în care pot exista măsuri operative și interese ale părților implicate. Inspecția Judiciară nu poate veni să citească un singur dosar, călcând în picioare independența procurorului”.
17:50 – ”Încercăm să atragem atenția Parlamentului și Guvernului că Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. În ultimul timp au fost adoptate acte normative care încalcă prevederi internaționale. Justiția și statul de drept sunt sub asalt în momentul de față în România. Este un țel al politicienilor să subordoneze magistrații. De o vreme vorbim de o singură putere în România – Guvernul. Sper ca ministrul Justiției să primească mesajul nostru și să ne invite la o discuție”, a declarat și Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM.
17:45 – ”Vrem ca intervențiile legislative în domeniul Justiției să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Suntem împotriva oricăror imixtiuni în activitatea puterii judecătorești”, a declarat un judecător de la Tribunalul Neamț, prezent la protest.
17:40 – Magistrații au adus pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Respectarea avizului Comsiei de la veneția”, ”CSM nu are rol decorativ”, ”Justiție independentă”, ”Nu vrem o Justiție sub control politic”, ”Prezent pentru evaluare”, ”Separația și echilibrul puterilor în stat”.
Anunțul cu privire la protest a fost făcut sâmbătă de judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM. ”Duminică, de la ora 17.30, reprezentanți ai magistraților din toată țara vor protesta în fața Curții de Apel București”, a scris el pe Facebook. Dănileț a afirmat că nu există un organizator al acțiunii de protest: ”E o decizie luată în urma unei largi consultări pe un grup de discuții electronic”.
Este al treilea protest în stradă, pe treptele Curții de Apel București, în mai puțin de 9 luni.
Primul a avut loc pe 18 decembrie 2017, când aproximativ 700 de magistraţi au participat la un protest “tăcut” faţă de modificările aduse în Parlament legilor Justiţiei şi Codurilor penale.
Protestul a avut loc în afara orelor de program, în Palatul de Justiţie nefiind niciun proces pe rol.
Manifestarea s-a desfăşurat în linişte şi a durat circa o oră. Protestatarii au purtat în mâini foi cu prevederi din legile Justiţiei, dar şi cu jurământul de magistrat.
Un alt protest al magistraților a avut loc pe 19 mai 2018. Câteva sute de judecători și procurori au ieșit din nou atunci în fața Curții de Apel București împotriva modificărilor la Codurile Penale, modificărilor aduse legilor justiției și împotriva atacurilor repetate ale politicienilor la adresa magistraților.
Protestatarii au dat publicității un document intitulat ”Rezoluția magistraților români pentru apărarea statului de drept”. Magistrații care protestează sâmbătă afișează mesaje pe care scrie ”Avizul Comisiei de la Veneția” sau ”Conformarea obligatorie cu recomandările Greco”, aluzie la ultimele declarații ale ministrului justiției care a minimalizat importanța raportului realizat de experții anticorupție.