Victor Rebengiuc împlineşte azi 89 de ani. Acum două zile a murit prima sa soție, actrița Anca Verești, la 89 de ani

Victor Rebengiuc împlineşte azi 89 de ani. Acum două zile a murit prima sa soție, actrița Anca Verești, la 89 de ani

Victor Rebengiuc împlineşte joi vârsta de 89 de ani. Actrița Anca Verești, prima soție a lui Victor Rebengiuc, a murit marți, 8 februarie, la vârsta de 89 de ani.

“Era o personalitate puternică ce ascundea un om sensibil. Un om discret, de-o modestie copleșitoare, un activ susținător al Campaniei Artiștii pentru artiști, în fiecare an donând celor aflați în nevoie”, au transmis reprezentanții UNITER.

Din 1956 până în 1989, actrița a jucat pe scena Teatrului Bulandra București. Dintre cele mai importante apariții pe scena Teatrului Bulandra amintim: Irma în „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraundoux, Viola în „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, Natașa în „Război și pace”, după Lev Tolstoi.

Alte spectacole în care a jucat: „Soțul ideal” de Oscar Wilde, „Mamouret” de Jean Sarment, „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, „Viraj periculos” de I.B.Prinstley.

Într-un interviu acordat Adevărul, actorul spunea că Anca Verești a fost prima sa dragoste.

“Anca Vereşti era colega mea din anul I de Institut, o fată extraordinar de frumoasă, cu reale calităţi pentru teatru. A fost prima mea dragoste, amândoi eram foarte tineri atunci. La început a fost un amor platonic, după care ne-am căsătorit. Mi-aduc aminte cu plăcere de perioada în care am fost împreună. În toamna lui ’56, am dat amândoi concurs la Bulandra, am intrat şi am fost colegi. Am şi jucat împreună în „Nebuna din Chaillot“, în „Un strugure în soare“, în „Soţul ideal“, în „Căsuţa de la marginea oraşului“. Ce să spun? Am iubit, am suferit, m-am despărţit. Căsătoria noastră a durat din ’60 până în ’65, când am divorţat”, a declarat el.

---

Victor Rebengiuc, „colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional, a reuşit să fie de-a lungul vieţii în slujba publicului”, împlineşte joi vârsta de 89 de ani, fiind omagiat de Ministerul Culturii, transmite News.ro

Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astăzi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sărbătoritul zilei de 10 februarie, căruia îi urăm „La mulţi ani!”, a scris Ministerul Culturii.

„Colos al scenei româneşti, cu un talent artistic excepţional, a reuşit să fie de-a lungul vieţii puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul şi vocea a sute de personaje de film, teatru, radio şi televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde şi-a început activitatea în urmă cu 65 de ani şi al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme”.

Dincolo de veleităţile sale artistice, Victor Rebengiuc „continuă să impresioneze prin verticalitatea sa, prin bunănătatea de care dă dovadă, erudiţia aparte şi prin modul în care relaţionează, rămânând un etalon de modestie, amabilitate şi discreţie”.

Victor Rebengiuc a avut şi are o contribuţie importantă la dezvoltarea teatrului şi cinematografiei româneşti. Suntem mai bogaţi cu fiecare apariţie şi mai recunoscători pentru munca pusă în slujba celorlalţi.

De la debutul său în teatru, care a avut loc pe scena Teatrului Naţional Craiova (1956), şi până astăzi, nu există rol interpretat de Victor Rebengiuc care să nu-i poarte amprenta, iar publicul să nu aprecieze şi aplaude imensul său talent.

În cinematografie, şi-a făcut debutul cu producţia „Mândrie” (1956), regizată de Marius Teodorescu. După rolul magistral din „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevărat o figură majoră a cinematografiei româneşti şi datorită modului în care a dat viaţă personajului din „Moromeţii” lui Stere Gulea. A jucat în filmele lui Dan Piţa („Tănase Scatiu”, „Dreptate în lanţuri”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanţa”, „Prea târziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki şi Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horaţiu Mălăiele („Nunta mută”), iar pe scenă, în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gábor, Alexandru Dabija şi alţii.

A primit numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.

UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, aşa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) şi pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelenţă.

Între anii 1991 şi 1996 a fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, în 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

Cunoscut şi ca activist al societăţii civile, a participat la Revoluţia Română, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ în modelarea societăţii româneşti.

Victor Rebengiuc poate fi văzut pe scena TNB în „Regele Moare”, alături de actriţa Mariana Mihuţ, cea care îi este parteneră de viaţă din anul 1965.


Anca Verești și Octavian Cotescu


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…