Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care i-a fost retras titlul de doctor

Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care i-a fost retras titlul de doctor

Fostul premier Victor Ponta a câștigat procesul prin care a contestat retragerea titlului său de doctor în drept, după o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, pe data de 18 septembrie 2024.

foto Victor Ponta

Victor Ponta și-a recăpătat titlul de doctor FOTO Facebook

Hotărârea vine ca urmare a cererii de revizuire înaintate de Ponta și are ca efect anularea ordinului emis în 2016 de Ministerul Educației, sub semnătura ministrului de atunci, Mircea Dumitru.

Decizia Înaltei Curți a modificat o hotărâre anterioară, din 2020, care confirmase retragerea titlului de doctor al fostului premier. Astfel, ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4662/01.08.2016, prin care i se retrăgea lui Victor Ponta titlul științific de doctor, a fost anulat. Totodată, alte părți ale sentinței inițiale au fost menținute, dar rezultatul final este favorabil lui Ponta.

Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. [...] Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă”, se precizează în hotărârea judecătorească.

Ordinul din 2016, semnat de ministrul Mircea Dumitru, specifica: „Se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin Ordinul ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 5663 din 15.12.2003".

Victor Ponta obținuse acest titlu în 2003, cu o teză de doctorat intitulată „Curtea Penală Internațională”. Retragerea titlului a fost motivată de acuzații de plagiat, care au apărut în 2012, însă fostul premier a contestat constant aceste acuzații și, prin decizia din 18 septembrie 2024, titlul său de doctor rămâne intact.

Reacția Universității București

Purtătorul de cuvânt al Universității București a avut o reacție dură la vestea că Victor Ponta și-a recăpătat titulatura de doctor, dat fiind faptul că unitatea de învățământ a constatat, în primă fază, plagiatul fostului premier.

E o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație. Nu pot comenta decizia instanței, o respectăm, așteptăm motivarea. Eu, unul, o aștept cu mare interes. Însă, este o palmă dată întregului mediu academic. Mă refer la mine și la toți colegii mei care la ora aceasta suntem în universitate și pregătim anul universitar nou. Și vom veni și mâine și poimâine și tot așa. Nu e nici primul, nici ultimul politician hoț, din păcate. Nu mai am nici o așteptare din partea lui Victor Ponta. Nu știu ce ar trebui să spună conștiința unui hoț”, a declarat pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Universității București, Bogdan Oprea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

5 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”