Victor Negrescu: Privesc cu îngrijorare declaraţiile privind limitarea dreptului la muncă al românilor în UE
Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu afirmă că priveşte cu îngrijorare declaraţiile ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la limitarea dreptului la muncă al românilor în UE, susţinând că nu s-a discutat despre aşa ceva în partid.
"Ca român şi om de stânga, care a trăit aproape nouă ani în străinătate, privesc cu îngrijorare declaraţiile privind limitarea dreptului la muncă al românilor în UE. Sper că a fost doar o eroare de comunicare pentru că nu ţin minte să se fi discutat aceste lucruri în partid, ar fi fost mai bine. Sau măcar să se explice ce se doreşte şi de ce. Trebuie să încetăm cu anunţarea unilaterală şi iresponsabilă a unor măsuri cu un astfel de impact. România a militat mereu pentru libertăţile fundamentale înscrise în Tratatul Uniunii Europene. Reîntoarcerea acasă este o problemă care poate fi rezolvată altfel. Am trecut prin asta şi se poate", a scris Negrescu marţi pe Facebook.
Reacţia acestuia vine după ce ministrul Finanţelor Publice a expus scenariul limitării ca timp a dreptului de a lucra într-un stat UE ca o posibilă variantă de discutat la nivel european.
"Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa, mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură (...), dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de vest şi laşi restul Europei, prin fel de fel de condiţii, în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens, că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, pentru ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maximum 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă", a afirmat Teodorovici, într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă. AGERPRES