Victor Grigorescu: România are peste 100.000 de gospodării neelectrificate, fără rețea de gaze sau drumuri

Victor Grigorescu: România are peste 100.000 de gospodării neelectrificate, fără rețea de gaze sau drumuri

Infrastructura de transport, cea de energie electrică și cea de gaze reprezintă un pachet minimal pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă la nivel național, în condițiile în care, în România, încă există peste 100.000 de gospodării care nu dețin aceste utilități, a declarat joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, în cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen România.

"La nivel național există o legătură între infrastructura de transport, infrastructura de transport energie și conectivitate. Cred că ne dorim cu toții să ducem în fiecare localitate un drum, să tragem un cablu electric, sau conducte de alimentare cu gaze naturale. Aceste trei elemente de infrastructură sunt un soi de pachet minimal pentru a permite o dezvoltare economică durabilă și sustenabilă", a spus Victor Grigorescu.

Potrivit acestuia, în calea atingerii acestui obiectiv există patru provocări. "Avem nevoie să construim infrastructura de la zero în zonele în care nu există. Nu ar trebui să uităm că România are, cred eu, peste 100.000 de gospodării neelectrificate, care astăzi nu sunt conectate la rețele de gaze naturale, ca să nu mai vorbim de rețea proprie de infrastructură de transport. (...) Avem nevoie să modificăm și să modernizăm infrastructura existentă. Mă gândesc la marile aglomerări urbane, la experiența noastră în timpul iernii, dar și la zonele cu dezvoltare industrială crescută. Avem nevoie să investim sume importante pentru a adapta rețelele de transport la această nouă realitate. Trebuie să facem față unei creșteri de consum, trebuie să ne gândim și la viitor, poate facem loc autovehiculului electric, sau poate răspundem și în acest fel, modernizând infrastructura, la o potențială tranziție de la încălzirea pe bază de gaze naturale la încălzirea folosind echipamente electrice în viitor", a subliniat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, în susținerea eforturilor de dezvoltare a infrastructurii sunt necesare cel puțin trei instrumente și anume resurse financiare, resurse umane și parteneriate tehnologice.

Victor Grigorescu a menționat, totodată, că și la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru interconectarea rețelelor energetice. "Infrastructura este cuvântul cheie al acestui deceniu. Cea mai aplicată abordare a acestui concept de infrastructură legată de interconectivitate și de integrare este reprezentată de eforturile la nivelul Uniunii Europene de interconectare a rețelelor de transport gaze sau energie electrică", a mai spus ministrul Energiei.

Reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, instituții financiare internaționale și de cercetare — inovare, alături de generatori de proiecte de dezvoltare urbană, participă joi la ediția Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!