Victimele incendiului din clubul Colectiv, comemorate și în unele orașe din țară - grupaj
Victimele incendiului din clubul Colectiv din urmă cu doi ani au fost comemorate, luni seară, în mai multe orașe din țară.
Victimele tragediei din Clubul Colectiv sunt comemorate în centrul municipiului Zalău
*** CLUJ
Aproximativ 60 de persoane au participat, luni seară, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, la o manifestare de comemorare a victimelor incendiului de la Clubul Colectiv.
Participanții au aprins candele, au adus un buchet de flori și au afișat trei pancarde cu mesajele "Corupția chiar ucide", "Nouă ne pasă" și "Omagiu pentru Colectiv".
De asemenea, participanții au difuzat la portavoce ultima piesă cântată la Colectiv de formația Goodbye to Gravity înainte de izbucnirea incendiului — "The Day We Die".
"Se împlinesc astăzi doi ani de la tragicul eveniment din Colectiv. Este important să ne aducem aminte de ce s-a întâmplat atunci, de cât de vulnerabili am fost atunci, de cât de vulnerabili suntem acum în fața unui sistem corupt. Este important să ne aducem aminte și să nu tăcem, e important e să luăm atitudine", a spus, la portavoce, unul dintre participanți.
*** GALAȚI
Peste 30 de persoane s-au adunat, luni seara, la Monumentului Eroilor Revoluției din fața Prefecturii Galați, pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv.
Comemorarea a început cu o slujbă de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv, după care cei prezenți au depus flori și candele aprinse. De altfel, tot din candele, oamenii au scris Colectiv.
Cei prezenți și-au exprimat regretul față de cei care și-au pierdut viața la Colectiv și și-au exprimat speranța că această tragedie va schimba, până la urmă, sistemul sanitar, dar și cel politic din România.
"Este foarte trist ce s-a întâmplat, mă gândesc că sunt tineri de vârsta mea care au pierit", a spus o tânără.
"Am organizat această comemorare în memoria victimelor Colectiv. Sperăm să se schimbe ceva, mă refer la clasa politică", a spus un alt gălățean.
"Nu prea se mai întâmplă nimic... ieșim în stradă, dar nu se schimbă nimic... e nevoie de schimbare în sistemul sanitar, în cel de învățământ, în clasa politică", a spus o femeie prezentă la eveniment.
Printre victimele de la Colectiv s-au numărat și doi gălățeni, Valentina Florea, de 29 ani și Bogdan Claudiu Istrate, 22 ani. Valentina a pierit intoxicată cu monoxid de carbon, neputând să iasă în acea seară, din clubul Colectiv. Valentina Florea absolvise Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați și ulterior a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București.
Bogdan Claudiu Istrate a fost scos în viață din clubul Colectiv, însă din cauza rănilor foarte grave, după 13 zile de spitalizare, s-a stins din viață. Bogdan Claudiu Istrate absolvise Facultatea de Științe Economice din București și urma cursurile de masterat la Analiza Afacerilor și Controlul Performanței Întreprinderii.
***PLOIEȘTI
Câteva zeci de persoane au mers, luni seară, în centrul municipiului Ploiești, unde au aprins candele în memoria victimelor incendiului de la Colectiv, au depus flori și au scandat.
Acestea s-au întâlnit în zona Monumentului Eroilor, unde au afișat drapelul, dar și un banner de mari dimensiuni "2 ani de la #Colectiv. Nimeni n-a făcut nimic. Același sistem învechit".
Cele câteva zeci de persoane au aprins candele, au depus flori în memoria victimelor și au scandat "România liberă! Colectiv, Colectiv, România liberă!".
*** IAȘI
Un grup de tineri au venit, luni după amiaza, în Piața Unirii din Iași pentru a aprinde lumânări pentru a comemora astfel trecerea a doi ani de la incendiul de la clubul Colectiv din capitală, în urma căruia și-au pierdut viața 65 de persoane.
Tinerii au venit cu 65 de garoafe și au aprins tot atâtea lumânări pe treptele statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iași. Ei au adus totodată și 65 de baloane albe și negre de care erau atârnate fotografiile celor dispăruți în incendiul de la clubul Colectiv.
"Ne-am gândit să creăm acest eveniment având în vedere întâmplarea nefericită de acum doi ani. Toți au fost tineri, la fel ca și noi. Ne place să ne distrăm. Din nefericire, nu toți avem ocazia să trecem cu bine prin viață. Totodată, am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru că prea multe nu s-au schimbat de la acel eveniment. Vrem să arătăm lumii că suntem un popor unit, că suntem solidari unii față de alții și, indiferent de zonă, suntem uniți. Memoria lor nu va fi uitată", a declarat presei Florin Țugui.
Colegul său, Alin Cervatiuc, susține că vor veni în fiecare an în Piața Unirii din Iași pentru a comemora victimele de la Colectiv.
"Am printat fotografiile victimelor de la Colectiv, le-am legat de câte un balon și le-am lăsat să zboare. În fiecare an vom veni aici, în Piața Unirii. Poate la anul vom face și în fața Mitropoliei și ni se vor alătura și ceva fețe bisericești", a declarat Alin Cervatiuc.
În cursul serii, un alt grup de tineri s-au mobilizat pe rețeaua de socializare Facebook pentru a organiza un marș în memoria victimelor de la Colectiv.
*** MIERCUREA CIUC
Mai multe persoane au aprins lumânări, luni seara, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, de la producerea căruia se împlinesc doi ani.
Cei prezenți, români și maghiari, și-au amintit de cei care au pierit în tragedie și au vorbit de Adrian Rugină, tânărul care a reușit să iasă nevătămat din Colectiv, în momentul tragediei, dar s-a întors în club pentru a salva alte persoane și astfel și-a pierdut viața.
Adrian Rugină a fost înmormântat cu onoruri militare în comuna harghiteană Corbu, acolo unde a copilărit.
Luni seara, fotografia lui a fost înconjurată de zeci de lumânări aprinse, cu care s-a format numărul 65, care reprezintă victimele care și-au pierdut viața în Colectiv.
Adrian Rugină, alături de Claudiu Petre, au fost decorați post-mortem de președintele Klaus Iohannis în 2015, cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Cavaler, "în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul "Colectiv" din București, încercând salvarea mai multor vieți cu prețul sacrificiului suprem".
Comemorarea de la Miercurea Ciuc a fost organizată pe Facebook.
*** ZALĂU
Circa 15 persoane au înfruntat, luni seara, ploaia și o temperatură aproape de zero grade Celsius pentru a aprinde, în centrul Zalăului, o lumânare în memoria tinerilor care au decedat, în urmă cu doi ani, în incendiul de la Colectiv.
"O comemorare a celor care și-au pierdut viața în tragedia de la Colectiv. Un gest de solidaritate pentru cei care au avut de suferit după Colectiv. În semn de recunoștință, vă așteptăm luni, 30 octombrie, pe platoul de marmură din Zalău, ora 20,00, să aprindem o lumânare în memoria celor 65 de victime", precizau cei ce au creat pe Facebook, în urmă cu câteva, evenimentul "Noi NU i-am uitat" #colectiv".
Puțini au fost însă cei care au răspuns apelului, astfel încât luni seara doar circa 15 persoane au fost prezente la evenimentul de comemorare.
"Am venit în seara aceasta pentru a afla un răspuns la întrebarea 'în ce an suntem?'. O fi 2015, octombrie sau mai degrabă cred că suntem în octombrie 1990? Suntem tentați de multe ori să arătăm cu degetul spre "ei", spre "ceilalți". Cred că trebuie să arătăm cu degetul spre noi. Suntem o mână de oameni astăzi, aici. Plouă, picură, e și frig un pic, dar cred că nici ploaia, nici frigul nu ard și nici nu infectează precum infecțiile din spitalele din anul 2015, 2017, 1990 din România, Europa", a declarat, pentru AGERPRES, Alin Prunean, un tânăr prezent la evenimentul de la Zalău.
AGERPRES / (AS — autori: Marius Avram, Dan Paic, Anamaria Toma, Daniela Malache, Gina Ștefan, Sebastian Olaru, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)