Victimă a Secției Speciale PSD, fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, se întoarce în magistratură
Secția pentru procurori a CSM a decis, marți, încetarea suspendării din funcție în cazul procurorului Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, achitat pe fond de Înalta Curte în dosarul în care era acuzat de represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.
Completul de judecători a decis să decidă achitarea pe motivă că ”fapta nu există”.
Magistratul a fost suspendat din funcție în iulie 2019, când a fost deferit justiției de Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Astfel, după cinci ani, fostul procuror șef al DNA Ploiești poate reveni la parchet.
Deocamdată nu se va întoarce la DNA, acesta fiind ”titular pe post” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.
Decizia de încetare a suspendării din funcție a fost luată cu unanimitate de voturi de secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în ședința de marți 27 iunie.
”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea efectelor Hotărârii Secției pentru procurori nr. 679/23.07.2019, menținute prin Hotărârea Secției pentru procurori nr. 75/31.01.2023 și încetarea suspendării din funcție a domnului ONEA LUCIAN GABRIEL, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. (unanimitate)”, potrivit CSM.
Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care au fost trimiși în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.
Lucian Onea era acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Și Negulescu a fost achitat.
Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma - n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul. De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, era acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată. Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea era acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în octombrie 2022, achitarea fostului procuror Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, într-un alt dosar în care a fost deferit justiției de aceeași secție specială.
Este vorba despre dosarul în care el a fost trimis în judecată pentru cercetare abuzivă, participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor în speţa în care DNA l-a cercetat pe fostul deputat PSD Vlad Cosma.
În acest dosar, Mircea Negulescu a fost achitat printr-o decizie definitivă a Curții Supreme.