Vicepreşedintele SRATI, Dorel Săndesc: Spitalul Judeţean Timişoara a aplicat pentru un modul ATI cu 22 de paturi
Vicepreşedintele Societăţii Române de ATI (SRATI), dr. Dorel Săndesc, a anunţat în şedinţa de consiliu local municipal, că Spitalul Judeţean Timişoara a aplicat pentru un modul de terapie intensivă cu 22 de paturi, pentru a veni în sprijinul bolnavilor COVID-19 care ajung în stare gravă, întrucât numărul actual de paturi ATI este mic, deşi s-a triplat faţă de cel de la începutul pandemiei.
"Spitalul Judeţean a aplicat deja pentru un modul de terapie intensivă cu 22 de paturi, cu finanţare din fonduri europene, dar căutăm terenul pentru a completa documentaţia pentru proiect. Investiţia s-ar putea realiza în trei-patru luni", a afirmat Săndesc, în şedinţa consiliului local de marţi seara.
Fostul manager al spitalului, dr. Marius Craina, a cerut, în context, o implicare pe linie ATI şi din partea spitalelor private din judeţ şi din Timişoara.
"Ştim ce înseamnă presiunea pe ATI. Vreau să luaţi în calcul o propunere pe care am mai făcut-o în urmă cu câteva luni, şi anume, faptul că în Timişoara, exista un spital privat care are câteva zeci de paturi, construit şi dat în folosinţă în jurul anului 2010, relativ nou, care are toate circuitele şi care este singura unitate sanitară din judeţ şi din Timişoara care niciodată nu fost luată în calcul în această bătălie împotriva COVID. Vă rog, încă o dată, să luaţi în calcul implicarea spitalelor private în tratamentul pacienţilor COVID. Este anormal ceea ce face profesorul Săndesc (ca efort - n.r.), să improvizeze paturi de terapie intensivă în alte secţii (...), iar un spital care astăzi efectuează activitate medicală doar contracost să nu fie implicat în această luptă. Să nu uităm că toţi avem pe conştiinţă acei pacienţi care au nevoie de paturi de terapie intensivă, cărora nu le creăm toate condiţiile pe care le avem la dispoziţie, astfel încât să le dăm o şansă la viaţă", a spus Marius Craina.
Dorel Săndesc a explicat că paturile ATI din Timişoara şi judeţ sunt aproape tot timpul ocupate, deşi numărul de locuri în terapia intensivă nu s-a redus.
"Timişoara a avut un număr mic de locuri ATI COVID când criza a început să ia amploare. Secţiile ATI împreună cu conducerile au foarte pro-activi pentru a face faţă situaţiei. Astfel, noi din proprie iniţiativă am solicitat acele unităţi mobile de terapie intensivă. Aşa au făcut Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Judeţean, care nici nu era spital suport COVID, dar am avut patologii specifice pe care le tratam şi s-au dovedit a fi COVID şi am conştientizat că ar fi bine să avem un spaţiu unde să-i putem îngriji. La fel a făcut şi Spitalul Municipal. Toate, din proprie iniţiativă", a spus Săndesc.
Potrivit acestuia, la începutul pandemiei, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" şi Municipal aveau la începutul pandemiei câte patru locuri ATI, iar la Judeţean erau cinci. Acum, la "Victor Babeş" sunt 12 paturi, iar Judeţeanul are 17 locuri în ATI, în timp ce Spitalul Municipal va primi în perioada următoare până la opt paturi ATI.
"Instalarea unităţilor ATI mobile au fost foarte utile, au fost o alternativă mai bună decât trimiterea bolnavilor în alte spitale din ţară sau punerea lor pe holuri. În paralel cu instalarea acestor unităţi mobile, fiecare spital a făcut acţiuni de extindere a numărului de paturi ATI. (...) Dacă vom găsi soluţii să mai creştem numărul de paturi ATI în incinta Spitalului Judeţean, o vom acoperi cu personal. Spitalul Judeţean a aplicat deja pentru un modul de terapie intensivă, cu 22 de paturi, cu finanţare din fonduri europene, dar căutăm terenul pentru a completa documentaţia pentru proiect. Investiţia s-ar putea realiza în trei-patru luni", a arătat Dorel Săndesc. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)