Vicepreşedinte ANRE: Consumatorii de gaze au la dispoziţie oferte cu preţuri mai mici decât cele trimise de Engie
Consumatori de gaze au la dispoziţie pe comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE foarte multe oferte cu preţuri mult mai mici decât cele trimise de Engie clienţilor săi, a afirmat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate.
El a explicat de ce consumatorii de gaze plătesc acum mai mult decât anul trecut.
"Anul trecut, când s-a renunţat la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici pe piaţa gazelor naturale conjunctura pe piaţă era una favorabilă din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe pieţele angro. Acest lucru a fost benefic şi pentru preţurile de retail casnic în România, iar pe piaţă au fost oferte foarte avantajoase şi pentru consumatorii casnici s-au putut încheia contracte la preţuri mult sub cele reglementate în vigoare până la 30 iunie 2020", a precizat Nagy-Bege.
Acum, preţurile la gaze, atât din Europa, cât şi din România, sunt foarte foarte mari şi creşterea a început din aprilie.
"În martie-începutul lui aprilie se puteau încheia contracte la preţuri în jur de 90 de lei (pe MWh - n.r.), momentan sub 130 este imposibil, preţul este undeva între 130 şi 140 de lei. Deci creşterea este una semnificativă, iar ofertele de preţ care de obicei se dau pe un an, deci ar trebui să includă şi achiziţiile pentru iarna care vine, chiar şi primul semestru din 2020, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că au această creştere a preţurilor", a completat oficialul ANRE, în cadrul conferinţei "Efectele pactului ecologic european şi ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă asupra sectorului energetic din România".
El susţine că a consultat personal comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE şi a văzut oferte mult mai ieftine decât cele trimise de marii furnizori către clienţii lor.
"Dar, în acelaşi timp, chiar dacă Engie sau E.ON sau orice alt furnizor anunţă clienţii care de la 1 iulie 2020 până acum nu au semnat un nou contract de furnizare, nu au trecut în piaţa concurenţială, îşi anunţă ce preţuri se vor aplica pentru ei dacă în continuare nu semnează un nou contract concurenţial până la 1 iulie, iar aceste preţuri sunt mai mari decât cele actuale, în continuare sunt foarte, foarte multe oferte la preţuri mult mai mici decât aceste preţuri anunţate că se vor aplica de la 1 iulie. Am verificat eu personal comparatorul de preţuri care este pe site-ul ANRE. Dacă Engie anunţă preţuri de 150-155 de lei, sau orice preţ, în comparator găsiţi şi acum preţuri în jur de 120 de lei, ceea ce este semnificativ mai mic", a arătat Nagy-Bege.
La electricitate, evoluţia preţurilor este similară cu cea de pe piaţa gazelor.
"Dacă ne uităm pe piaţa angro, preţurile au început să crească, iar explicaţiile pot fi găsite: faptul că au crescut cotaţiile de CO2, ceea ce scumpeşte şi energia pe cărbune, şi cea pe gaze, şi, în plus, avem deficit de capacităţi de producţie", a mai spus vicepreşedintele ANRE. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)