Vicepreședintă a Parlamentului European: În instituţie este o majoritate covârșitoare pentru aderarea României la Schengen
Katarina Barley, vicepreşedintele Parlamentului European, a declarat că în instituţie este o majoritate covârșitoare pentru aderarea României la spaţiul Schengen, dar trebuie rezolvată problema Austriei, care e una pur politică.
Katarina Barley a spus, sâmbătă, la o conferinţă organizată de PES activists România şi PSD, că motivelor invocate de Austria împotriva aderării Romaniei la spaţiul Schengen „le lipseşte substanţa” şi a opinat că este vorba despre o decizie politică.
„Legat de Schengen. Această decizie este ruşinoasă şi toată lumea din Europa ştie asta. În Parlamentul European avem o majoritate covârşitoare pentru aderarea României la Schengen. Suntem foarte clari asupra acestui lucru”, a afirmat oficialul din PE.
„În Parlamentul European tot ce putem face este să îndemnăm Austria să îşi schimbe poziţia şi am făcut asta (...) Nu va ajuta foarte mult, pentru că nu avem nicio putere să punem presiune asupra lor", a declarat Katarina Barley.
Barley a recomandat ca reprezentanţii partidului din România din aceeaşi familie politică cu cel din Austria care se opune aderării ţării noastre la spaţiul Schengen să se adreseze omologilor austrieci, notează Agerpres.
Pe de altă parte Katarina Barley este de părere că infrastructura constituie o problemă importantă în ţara noastră. „Vom continua să dăm fonduri europene să sprijinim la construirea infrastructurii României (...) Aveţi forţă de muncă bună, aveţi oameni talentaţi", a adăugat Katarina Barley.
Șansele României pentru Schengen
Spania vine în sprijinul României și Bulgariei, în condițiile în care în programul detaliat al exercitării președinției Consiliului UE se angajează să pună „osul” la aderarea celor două țări din est la spațiul Schengen. „Trebuie să protejăm spațiul Schengen ca unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, incluzând România și Bulgaria. Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu asigurarea unui spațiu liber fără frontiere interne, colaborând cu o gestionare umană, responsabilă, solidară și eficientă a fluxurilor migratorii și a solicitanților de azil”, este o primă mențiune a spaniolilor referitoare la Schengen .
Iar în a doua, Guvernul de la Madrid afirmă: „Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgarie i la spațiul Schengen”.
Potrivit calendarului întâlnirilor Consiliului JAI consultat de „Adevărul”, tema Schengen ar putea fi abordată în următoarele momente: 20 iulie, când e doar reuniune informală a miniștrilor de Interne, 28 septembrie, când e prima reuniunea JAI, 19-20 octombrie, când e o altă reuniune JAI, iar ultima este pe 4-5 decembrie. Surse din MAE au precizat pentru „Adevărul” că ministrul de Interne al Spaniei este unul dintre cei mai mari susținători ai primirii noastre în Schengen, fiind foarte implicat în acest demers și în lunile trecute.
În urmă cu două săptămâni, Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că România trebuie să insiste cu punerea pe agenda JAI doar când e sigură de succes. „Trebuie să înțeleagă toată lumea că atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI ea este suficient de bine pregătită și tratată ca să nu fie un nou eșec, ci să fie un nou succes, al Uniunii Europene”, a punctat Iohannis. De altfel, șeful statului a dezvăluit că discuțiile sunt pe mai multe paliere.
Sursa: adevarul.ro