Janet Yellen, şeful Trezoreriei SUA, face presiuni pentru o plafonare pentru a face mai dificilă pentru Rusia finanţarea războiului din Ucraina.
Oficialii au explicat că obiectivul este de a stabili un preţ la un nivel care acoperă costurile marginale de producţie, astfel încât Moscova să subvenţioneze exportarea petrolului.
Anterior, preşedintele Vladimir Putin le-a spus jurnaliştilor că preţul ţiţeiului va creşte semnificativ dacă va fi impusă o plafonare.
Brazilia, China, India şi unele state din Africa şi Orientul Mijlociu şi-au majorat importurile de energie din Rusia,
care vinde cu reducere petrol, deoarece multe rafinării din Europa au renunţat la achiziţionarea ţiţeiului rusesc.
Preţurile petrolului au scăzut miercuri, după ce datele guvernului american au arătat o cerere scăzută de benzină în timpul sezonului de vârf de vară şi pe măsură ce majorările ratelor dobânzii de către băncile centrale pentru a combate inflaţia au alimentat temerile că creşterea economică ar putea încetini, reducând cererea de energie, transmite Reuters.
Declinul preţurilor s-a atenuat în timpul sesiunii, după ce TC Energy a declarat că conducta Keystone, una dintre arterele principale de export de petrol din Canada, funcţionează la rate reduse pentru a treia zi. Reparaţiile au continuat la o instalaţie de energie terţă parte din Dakota de Sud, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la oferta mai redusă.
Preţul ţiţeiului Brent pentru luna septembrie a scăzut cu 43 de cenţi, ajungând la 106,92 dolari pe baril. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) pentru luna august a fost cotat în declin cu 1,96 dolari, ajungând la 102,26 dolari pe baril.
Stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, au arătat datele guvernamentale, depăşind cu mult prognozele analiştilor dintr-un sondaj Reuters, privind o creştere de 71.000 de barili.