Vicecancelarul german consideră că situaţia aprovizionării cu gaze din Germania este „gravă şi tensionată”

Vicecancelarul german consideră că situaţia aprovizionării cu gaze din Germania este „gravă şi tensionată”

Vicecancelarul german, ministrul Afacerilor Economice şi Protecţiei Climei, Robert Habek („verde”), pe fondul unei reduceri a livrărilor de gaze din Rusia, a subliniat din nou gravitatea şi tensiunea situaţiei legată de aprovizionarea cu energie a Germaniei. El şi-a exprimat această opinie duminică seara la postul TV ZDF .

„Aceasta este o situaţie tensionată, gravă”, a spus Khabek. "Întotdeauna a fost clar că suntem foarte dependenţi de gaze. Prin urmare, măsurile pe care le luăm şi abordarea pas cu pas sunt corecte", a adăugat el. „Acesta este un fel de skanderberg. În trecut, [preşedintele rus Vladimir] Putin a avut mai întâi un „braţ mai lung”, dar asta nu înseamnă că nu putem obţine un „braţ mai puternic” prin efort”, a declarat ministrul.

În acelaşi timp, şeful Ministerului German al Economiei şi-a exprimat încrederea că aprovizionarea cu gaze va putea fi asigurată pentru iarna care vine. „Este foarte important ca depozitele de gaze să fie umplute şi să fie pline în proporţie de 90% în conformitate cu legea”, a spus Khabek. În momentul de faţă, potrivit acestuia, sunt plne doar în proporiţie de 57%. „Nu e prea rău pentru această perioadă a anului, dar încă lipseşte ceva şi trebuie să le umplem peste vară”, a spus ministrul. "O putem face cu achiziţii. O putem face cu economii", a spus el, adăugând că un nivel atât de bun de umplere a instalaţiilor de depozitare a gazelor este "rezultatul acţiunii politice".

„Dar trebuie să ţinem cont de faptul că Putin reduce treptat livrările de gaz către Europa, inclusiv pentru a creşte preţul”, a argumentat Khabek. Dacă depozitele sunt pline, aceasta va dura aproximativ două luni şi jumătate - fără surse suplimentare. Cu toate acestea, este planificat ca iarna Germania să continue să cumpere gaze din străinătate, chiar dacă nu mai sunt livrări din Rusia.

În plus, vicecancelarul doreşte să reducă utilizarea gazului pentru producerea de energie şi în industrie şi să folosească mai multe centrale electrice pe cărbune. Acestea sunt concepute pentru a înlocui, pe cât posibil, producţia de energie electrică din centralele pe gaz natural. Acest lucru, potrivit lui Habek, este necesar pentru a economisi gaze naturale.

Pe 14 iunie, Gazprom a anunţat că a fost nevoită să reducă livrările de gaz prin Nord Stream din cauza returnării premature a unităţilor de pompare a gazului de la reparaţii de către Siemens şi a defecţiunilor tehnice identificate la motoarele de pompare.

Siemens, la rândul său, susţine că turbina ce trebuie reparată nu poate fi încă returnată Germaniei, de la Montreal, din cauza sancţiunilor Canadei împotriva Rusiei. Din această cauză, Nord Stream pompează acum 40% din gazul pompat la capacitatea maximă a conductei, ceea ce pune în pericol obiectivul de a umple cât mai mult posibil, până la iarnă, din instalaţiile de stocare a gazelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”