Viceamiral Alexandru Mîrșu: Exercițiile NATO, pe Marea Neagră, ale țărilor riverane nu au caracter provocator sau ofensator

Viceamiral Alexandru Mîrșu: Exercițiile NATO, pe Marea Neagră, ale țărilor riverane nu au caracter provocator sau ofensator

Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN) Române, viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, a declarat luni, la Constanța, în cadrul festivității de deschidere a exercițiului multinațional "Poseidon 2017", că exercițiile desfășurate pe Marea Neagră, cu forțe sau structuri din cadrul Alianței Nord-Atlantice și ale statelor riverane, urmăresc colaborarea deschisă pentru asigurarea unor căi de navigație sigure și nu au un caracter provocator sau ofensator.

Potrivit Șefului SMFN, "Poseidon" a debutat în anul 2015, ca un exercițiu naval bilateral româno-bulgar, găzduit alternativ de cele două state, în apele teritoriale naționale și internaționale ale Mării Negre, iar anul acesta, la ce-a de-a patra ediție, a căpătat un aspect multinațional, prin participarea Grupării navale NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2), alături de unitățile navale ale celor două marine naționale. Întreaga aplicație de tip LIVEX este condusă de Centrul de Coordonare a Exercițiilor în Marea Neagră, găzduit de Comandamentul Flotei.

"Poseidon 2017 este un exercițiu bilateral anual româno-bulgar, desfășurat cu participarea unor forțe navale și terestre prin care exersăm tactici, tehnici și proceduri standard NATO, pentru creșterea interoperabilității. Pentru ediția din acest an a exercițiului, ce se desfășoară în compania SNMCMG-2, planificatorii au prevăzut antrenamente în cadrul unor secvențe specifice ce au în vedere asigurarea securității în aceste ape, manifestarea solidarității în cadrul Alianței, menținerea libertății de navigație în zonă. Provocările de securitate sunt semnificative iar noi ne unim eforturile pentru păstrarea zonei în siguranță (...) Exercițiile NATO, pe Marea Neagră, ale țărilor riverane nu au caracter provocator sau ofensator. Sunt complexe, au un mesaj de prietenie și urmăresc creșterea interoperabilității", a afirmat viceamiralul Mîrșu.

Șeful SMFN a mai menționat că, după recent încheiatul exercițiu major Sea Shields 17, în cadrul căruia au fost exersate tehnicile și tacticile luptei navale de suprafață și sub apă, Poseidon 2017 se axează pe lupta antimină și descoperirea și neutralizarea pericolelor subacvatice.

Potrivit organizatorilor, la exercițiul multinațional Poseidon 2017 iau parte peste 1.500 militari din șapte țări membre NATO. La secvențele de luptă din apele teritoriale românești și internaționale ale Mării Negre participă, în perioada 5—13 martie, nave militare din șapte țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, două echipe de scafandri specializați în descoperirea și neutralizarea pericolelor subacvatice (EOD), din România și Turcia, și doi ofițeri de stat major din Bulgaria și Turcia, integrați în Centrul de Coordonare a Exercițiilor în Marea Neagră.

Centrul de Coordonare a Exercițiilor în Marea Neagră va conduce exercițiul la care vor participa 17 nave militare, un elicopter Puma Naval și două ambarcațiuni rapide pentru scafandri. Tehnica folosită va fi complexă, pentru a crea mediul de luptă, astfel că la aplicație se vor alătura pe parcurs două avioane MiG 21 LanceR și o navă a Gărzii de Coastă.

Obiectivul principal al acestui exercițiu este de a crește nivelul de interoperabilitate între forțele participante, în domeniul luptei antimină, și de a desfășura evaluarea și certificarea națională a forțelor ce vor face parte din Forța de Răspuns Întrunită a NATO (eNRF) pentru anul 2018.

Poseidon 2017, organizat de Forțele Navale Române, aduce la Constanța, pentru a doua oară în acest an, Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2).

Forțele Navale Române participă cu dragoarele maritime Locotenent Lupu Dinescu și Sublocotenent Alexandru Axente, corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian, navele maritime pentru scafandri Grigore Antipa și Venus, remorcherele maritime Grozavul, Vârtosul, Voinicul și Vânjosul, nava maritimă hidrografică Căpitan comandor Alexandru Cătuneanu și un elicopter Puma Naval.

SNMCMG-2 este prezentă, la Constanța, cu patru nave: nava de suport logistic ORP K.X. Czernicki (Polonia), nava comandant a Grupării, și vânătoarele de mine ESPS Duero (Spania), TCG Alanya (Turcia), FGS Rotweill (Germania). De asemenea, la exercițiu va mai participa și vânătorul de mine HS Evropi (Grecia), dragorul maritim BGS Priboy (Bulgaria) și vânătorul de mine TCG Anamur (Turcia).

Din SNMCMG-2 face parte, în perioada 4-24 martie, și Dragorul Maritim (DM30) "Sublocotenent Alexandru Axente".

Forțele Aeriene Române vor participa, la exercițiu, cu două a aeronave MIG 21 LanceR, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

AGERPRES / (AS autor: Dan Mihăescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!