VICE: Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Națională pentru Cetățenie

VICE: Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Națională pentru Cetățenie

Ministerul Justiției a sesizat Parchetul General în urma unui control asupra modului în care Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) acordă cetățenia română, scrie  publicația VICE  într-o anchetă.

Suspiciunile de corupție din instituția condusă de președintele Andrei Tinu și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Marius Bozgan au fost confirmate de Corpul de control al ministrului Justiției, trimis de fostul ministru Ana Birchall. Instituția a plecat de la sesizări privind problemele cronice: întârzieri în soluționarea dosarelor, nerespectarea programului de lucru, lipsă de transparență.

În octombrie 2019, Ministerul Justiției a cerut Curții de Conturi să meargă în control și a sesizat organele de urmărire penală, pentru „sustragere sau distrugere de înscrisuri” și pentru „suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni prevăzute de Legea privind finanțele publice”, scrie VICE.

„Este o adevărată rețea care soluționează nu tocmai legal solicitările de cetățenie română. E o problemă care poate reprezenta un pericol la securitatea statului român. Vorbim de decidenți de înalt nivel din Autoritatea pentru Cetățenie”, au declarat pentru VICE surse apropiate Ministerului Justiției.

Documentul recomandă „consultări urgente” între ANC și Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), pentru „identificarea cu celeritate a unor formule eficiente de natură a înlătura vulnerabilitățile la adresa securității naționale”.

„Poate fi un risc și la securitatea UE, având în vedere că pașaportul romanesc încă e căutat în zonele conflictelor înghețate, cum ar fi Transnistria. Acolo e o adevarată zonă gri financiară și militară, unde se mai practică recrutarea de mercenari”, a spus cercetătorul Nicolae Țîbrigan, de la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din subordinea Academiei Române.

Foto: Pexels.com

Citește tot articolul pe VICE


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron