Viață sănătoasă: legume și fructe în fiecare zi. „Dați copiilor un fruct la desert, nu o prăjtură“
O alimentație nesănătoasă poate să afecteze gradul de sănătate chiar din copilărie, prin apariția obezității la copii, ceea ce duce și la un risc crescut de apariție a diabetului zaharat de tip 2, iar la vârsta de adult, apariția dislipidemiilor și a afectării cardio-vasculare.
Alimentația sănătoasă contribuie la menținerea gradului de sănătate Foto: Arhivă
Încă din copilărie, copiii trebuie educați să adopte o alimentație sănătoasă și să se deprindă cu practicarea activității fizice pentru a putea preveni apariția acestor boli și pentru a se obișnui cu un stil de viață sănătos pentru tot parcursul vieții, ne învață dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
„În ceea ce privește alimentația copiilor, trebuie limitat cât se poate de mult consumul de dulciuri, sucuri cu îndulcitori, alimente procesate, alimente grase, mezeluri, alimentație de tip fast-food etc și trebuie încurajat consumul de alimente de bună calitate.
De exemplu, o carne de bună calitate le poate aduce un aport optim de proteine și vitamine necesare creșterii și dezvoltării armonioase a organismului.
Când vine vorba de lactate este important să fie evitate lactatele foarte grase cum sunt smântâna și brânzeturile grase și să fie încurajat consumul de lapte degresat, iaurt, chefir, brânzeturi slabe care sunt, de asemenea, o importantă sursă de proteine, calciu, vitamine și alte elemente nutritive necesare creșterii și dezvoltării“, susține medicul Alina Boantă.
Activitățile fizice sunt foarte importante
Consumul de cereale, în special integrale, atât alături de lactate, cât și în preparate cum ar fi pâine integrală, biscuiți integrali au un rol benefic și asupra sistemului digestiv contribuind la o bună funcționare a acestuia și prevenind, alături de fructe și lactate , apariția constipației și cancerelor din sfera digestivă, în special cancerul de colon.
„Nu încape îndoială că legumele și fructele ar trebui să joace un rol important în alimentația tuturor oamenilor, atât a copiilor, cât și a adulților și acestea ar trebui să fie consumate în fiecare zi și mai ales în stare crudă, pentru a putea beneficia din plin de toate proprietățile și efectele benefice pe care acestea le oferă.
Este mult mai indicat să le oferim copiilor noștri ca desert un fruct, în detrimentul unui produs de patiserie sau a unui dulce. Prin acest lucru prevenim pe de o parte, apariția unor boli și oferim totodată beneficii ale acestora asupra organismului.
Este foarte important să obișnuim copiii, încă de mici, să desfășoare activități fizice de toate tipurile, atât în casă cât și în grădină, să prefere mersul pe jos și pe bicicletă în defavoarea mijloacelor de transport, să efectueze jocuri și activități în aer liber și să practice sport.
Acest lucru îi ajută pe copii să își păstreze o greutate în limite normale, să prevină apariția obezității, să își păstreze un tonus muscular adecvat, să își oxigeneze creierul și întregul organism și să aibă o funcționare armonioasă a tuturor sistemelor și organelor“, arată medicul specialist.
Efectele benefice ale unui stil de viață
În cazul adulților, adoptarea unui stil de viață sănătos are, pe lângă efectele de prevenire a unor bol, și un rol curativ-un rol în tratarea diferitelor afecțiuni, conform medicului Alina Boantă, și anume:
- legumele și fructele contribuie la funcționarea digestiei, dar au și rol de protecție cardio-vasculară, contribuind la scăderea valorilor colesterolului și a LDL colesteolului din sânge.
- fibrele alimentare au de asemenea efect în scăderea colesterolului, în accelerarea tranzitului intestinal și implicit efect asupra valorilor glicemice și asupra greutății.
- activitatea fizică are efect asupra scăderii grăsimilor din sânge, a colesterolului, contribuie la scăderea glicemiei, la controlul greutății corporale și la o bună funcționare a sistemului cardio-vascular, sistemului nervos și a sistemului respirator.
- renunțarea la fumat și condiția de nefumător are fecte nebenefice majore asupra inimii și întregului sistem circulator, asupra sistemului respirator și a sistemului nervos.
- consumul de alcool în cantități reduse, undeva la 200-300 ml/zi, poate avea chiar rol protector- consumul de vin alb, prin conținutul de resveratrol, are rol benefic asupra aparatului cardio-vascular și a grăsimilor din sânge.
De asemenea, este important să evităm pe cât posibil consumul de alimente nocive pentru organism, cum sunt dulciurile, produsele de tip fast-food, alimente grase, consumul de alcool.
Este la fel de important să adoptăm un stil de viață sănătos și să îi deprindem și pe copiii noștri cu acesta, pentru a se putea bucura de o calitate a vieții, de o stare de sănătate îndelungată, pentru a preveni apariția bolilor și pentru a putea ameliora, trata și îmbunăți unele afecțiuni deja existente.
Sursa: adevarul.ro