Viața pe cea mai populată insulă din lume. Apa și mâncarea, aduse cu barca: ce se întâmplă cu morții și gunoaiele
Cea mai populată insulă din lume este Santa Cruz del Islote, aflată în largul coastelor Columbiei, conform Insider.
Santa Cruz del Isolte este cea mai populată insulă din lume Foto Shutterstock
Populația sa a crescut datorită pescuitului, dar populația piscicolă a scăzut din cauza schimbărilor climatice și a practicilor nesustenabile.
Insula nu are toalete sau canalizare, iar apa potabilă, alimentele și alte bunuri necesare trebuie importate.
Insula, aflată în largul coastei de nord a Columbiei , în Golful Morrosquillo, se întinde pe o suprafață de aproximativ 12.000 de metri pătrați - aproximativ cât două terenuri de fotbal. Aceasta este cea mai populată insulă din lume.
Insula a fost nelocuită până în urmă cu aproximativ 150 de ani, când avea o suprafață mult mai mică, fiind o bucată de stâncă îndepărtată, mai mică decât dimensiunea unui teren de fotbal. Pescarii se odihneau pe ea sau se refugiau acolo în timpul furtunilor.
Spre deosebire de insulele vecine înconjurate de mangrove, Santa Cruz del Islote era lipsită de țânțari. În curând, oamenii au început să se mute acolo, au construit case și au extins insula, folosind inclusiv scoici, nisip, trunchiuri de copaci și gunoaie.
Aproape fiecare centimetru al insulei a fost construit
În 2017, pe insulă existau 97 de case și 47 de familii permanente. Populația oficială a insulei este contestată. Unele estimări arată că aici trăiesc de fapt 1.200 de persoane, dar estimări mai recente afirmă că pe insulă sunt aproximativ 500 de rezidenți permanenți.
Aproape fiecare centimetru al insulei a fost construit, astfel că populația sa este de patru ori mai densă decât cea din Manhattan, New York.
Potrivit unui localnic, oamenii trăiesc atât de aproape unii de alții, încât toți visează același vis.
Apa potabilă și mâncarea sunt aduse pe insulă
Insula găzduiește o populație tânără, aproximativ 65% din rezidenții permanenți având sub 18 ani.
Insula nu dispune de utilități, nu are toalete sau canalizare și nu există nimic de mâncat, cu excepția a ceea ce se poate pescui. Apa potabilă, alte alimente și necesități sunt aduse pe insulă.
De asemenea, nu există spațiu pentru a îngropa morții, așa că membrii familiei sunt îngropați pe alte insule.
Avocatul pentru drepturile omului Fernando Sanchez Jaramillo a declarat pentru Independent că guvernul din Cartagena a dezamăgit insula. Orașul trebuia să livreze apă și să îndepărteze gunoiul o dată pe săptămână, dar de multe ori a fost nevoie de săptămâni, chiar luni, pentru ca bărcile să ajungă pe insulă.
Locuitorii sunt nevoiți să se bazeze pe apa de ploaie pentru a bea și adesea își duc singuri gunoiul pe alte insule.
Insula este alimentată cu energie de la panouri fotovoltaice și un generator
În ceea ce privește energia electrică, localnicii trebuiau să se bazeze pe un singur generator diesel pe care își permiteau să îl pună în funcțiune doar seara. În 2015, guvernul a instalat panouri solare pe insulă.
Dar acest lucru a venit cu propriile probleme. Într-o lună, localnicii au cumpărat 20 de televizoare și alte aparate electrocasnice, iar rezidenții au devenit din ce în ce mai îngrijorați că nu va fi suficientă energie pentru toată lumea.
Pe insulă se află singura școală din regiune. Dar școala se termină la clasa a 10-a, astfel încât oricine dorește să continue studiile trebuie să părăsească insula, fie ca naveta zilnică, fie permanent, dar mulți aleg să rămână și să pescuiască.
A devenit o destinație turistică
Insula a devenit o destinație pentru turiști. Pentru 5.000 de pesos, un turist poate înota cu o specie de rechini care nu sunt periculoși. Deoarece nu există spațiu pe insulă, turiștii trebuie să se cazeze pe insulele din apropiere.
Pescuitul este în declin din cauza schimbărilor climatice și a practicilor de pescuit nesustenabile.
Schimbările climatice și practicile nesustenabile, inclusiv pescuitul cu dinamită, au distrus recifele de corali locale.
Și numărul pescarilor a crescut masiv.
„În anii '70 erau 60 de pescari, acum sunt 180 - și 600 vin din alte părți - așa că terminăm ceea ce ne-a oferit parcul", a spus un pescar localnic.
Sursa: adevarul.ro