Viața în Rusia, la un an de război în Ucraina: nu poți să protestezi, să cumperi haine sau să pleci în vacanțe

Viața în Rusia, la un an de război în Ucraina: nu poți să protestezi, să cumperi haine sau să pleci în vacanțe

De la sărbători anulate la dispute cu părinții și griji legate de foștii mercenari condamnați care rătăcesc liberi pe străzi, războiul din Ucraina a produs mari schimbări în Rusia. Oamenii spun că au ajuns să trăiască în frică și sărăcie.

Viața rușilor a devenit extrem de dificilă din cauza războiului FOTO Profimedia

Viața rușilor a devenit extrem de dificilă din cauza războiului FOTO Profimedia

La mai bine un an de la invazia lui Vladimir Putin în țara vecină, oamenii care locuiesc în Rusia au povestit pentru The Telegraph că viețile lor au devenit mai plictisitoare, mai precare, dar și mai periculoase.

Instruiți pentru război, arestați pentru proteste

Am avut planuri și obiective, dar acum singurul meu obiectiv este să mă mut sau, dacă nu pot, să-mi mut fiica. Acest război mi-a distrus viața”, a spus o asistentă medicală, care locuiește la Moscova.

Anul acesta, i s-a ordonat să urmeze un curs de prim-ajutor pe câmpul de luptă, deși nu a fost încă dislocată în prima linie. Perspectiva o îngrozește. La fel și ideea ca infractorii cei periculoși, recrutați de grupul Wagner de la Kremlin să se întoarcă la Moscova, după ce au servit în prima linie.

Chiar și cei care susțin războiul sunt împotriva criminalilor, traficanților de droguri și violatorilor care umblă liberi, a mai adăugat ea.

Disidența, care întotdeauna a fost dificilă sub conducerea lui Putin, este acum interzisă. Luna aceasta, jurnalista Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru un videoclip postat pe Twitter, anul trecut, care ilustra bombardamentele rusești de la Mariupol.

Chiar și în ciuda represiunilor, unii oameni din Rusia încă protestează împotriva războiului, iar săptămâna trecută, când a fost marcat un an de la invazie, poliția a arestat 54 de persoane pentru astfel de manifestații. Depunerea de flori la un memorial al victimelor represiunii sovietice sau la o statuie a unui artist ucrainean sunt fapte pedepsite cu închioarea.

Evadarea din această distopie, chiar și pentru o săptămână, a devenit dificilă, deoarece pașaportul rusesc este mult mai puțin binevenit. De asemenea, legăturile aeriene au fost întrerupte și granițele închise.

Propaganda lui Putin împotriva NATO

Când Putin și-a întocmit planurile de invazie pentru Ucraina, el și-a imaginat că va fi privit ca un erou. Inițial, el a numit invazia drept o „operațiune militară specială” care vizează salvarea Ucrainei.

Acum, blocat de-a lungul liniilor frontului în toată Ucraina, Putin susține că războiul ar fi, de fapt, o lovitură necesară împotriva NATO, într-o luptă pentru supraviețuire.

Ideea că NATO ar amenința Rusia, indusă de Kremlin populației a ajuns un subiect sensibil în viața de familie. Oamenii spun că au ajuns să se certe cu proprii părinți în privința veridicității informației. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, Rusia este acum o țară mult mai îngrijorată și mai fracturată.

Oamenii au intrat în depresie”, a spus un bărbat de vârstă mijlocie implicat în industria construcțiilor, care locuiește în centrul Rusiei.

Oamenii sunt despărțiți de parcă ar fi fost din nou Revoluția din 1917. Sunt certuri în cadrul familiilor și între colegii de muncă.”, a spus o altă persoană.

Kremlinul vrea acum ca oamenii de rând să simtă războiul. La Moscova au fost instalate rachete antiaeriene și, în toată țara, au fost distribuite hărți ale adăposturilor antiaeriene.

Școlile au început să îi învețe pe elevi abilități militare de bază, copiii sunt din nou puși să salute drapelul național, iar pensionarii exersează tehnicile de purtare de targă.

Transmiterea noului mesaj propagandistic a fost costisitoare. Rapoartele au spus că regiunile Rusiei au cheltuit de 100 de ori mai mult pe bunuri patriotice, afișe și steaguri, în 2022 decât o făceau de obicei. Schimbarea a avut loc pe 21 septembrie 2022, când Putin a declarat prima mobilizare a Rusiei din 1941, când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică.

Acesta a fost momentul în care realitatea războiului lui Putin din Ucraina a lovit gospodăriile din toată Rusia. Aproximativ un milion de bărbați și-au făcut bagajele și au fugit. Aproximativ 320.000 au fost mobilizați în armată. Mulți au fost uciși.

Aproape în fiecare familie din Rusia există bărbați care au fost trimiși să lupte în Ucraina. Kremlinul vrea ca rușii obișnuiți să simtă că sunt în război cu NATO și că doar Putin îi poate salva.

Nivelul de trai devine tot mai scăzut

Vladimir, care locuiește într-un oraș din centrul Rusiei, a spus că oamenii trebuie să fie foarte atenți la ce vorbesc și cu cine

Eu și prietenii mei, îl numim terorist internațional. Dar dacă sunt cu cineva pe care nu-l cunosc, atunci vorbesc diferit”, a spus el.

La Moscova sau Sankt Petersburg prețurile s-au stabilizat, mărcile occidentale precum iPhone-urile importate prin Kazahstan pot fi încă cumpărate în ciuda sancțiunilor, iar restaurantele sunt pline.Dar în regiunile, unde locuiesc cei mai mulți ruși și din care sunt recrutați cei mai mulți soldați, lucrurile stau diferit.

Vladimir a spus că prețurile pentru toate au crescut și că viața în Rusia, în vreme de război a devenit mai plictisitoare și mai fragilă.

Când vine vorba de bani, lucrurile au devenit mult mai dificile. Nu te poți îmbolnăvi. Nu poți cumpăra haine. Nu poți merge la o cafenea sau la un film. Nu poți pleca în vacanță”, a conchis el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”