Veteran de 109 ani, la vot. Explicația emoționantă a gestului celui mai în vârstă alegător VIDEO

Veteran de 109 ani, la vot. Explicația emoționantă a gestului celui mai în vârstă alegător VIDEO

În contextul în care prezența la vot în rândul tinerilor lasă de dorit, un veteran de 109 ani a arătat că nu există un efort prea mare pentru a-ți putea exprima votul. Bărbatul care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial este cel mai în vârstă alegător din Cluj.

Veteranul de 109 ani putea cere urna mobilă dar n-a făcut-o. FOTO: Făclia

Veteranul de 109 ani putea cere urna mobilă dar n-a făcut-o. FOTO: Făclia

Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic, arată datele de la ora 13.00. Astfel, comparativ cu alegerile din 2019, când până la ora 12.00 s-au prezentat 998.000 de alegători de peste 65 de ani, astăzi, până la aceeași oră, au votat 1,25 de milioane de persoane.

Un exemplu de responsabilitate civică este veteranul de război Iosif Rus, din Gherla, care va împlini în curând 109 ani și este cel mai în vârstă alegător din județul Cluj.

El spune că nu a ratat niciodată ocazia de a vota. Și duminică, 9 iunie, Iosif Rus a ținut să meargă la urne pentru un viitor mai bun pentru urmașii lui, un vot în folosul comunității și al țării, notează ziarul Făclia . Deși putea să ceară urna mobilă, alegătorul a ales să meargă pe picioarele sale la secția de votare pentru a-și exercita dreptul de vot.

În vârstă de 109 ani, Iosif Rus și-a făcut un obicei de a merge la vot: în ziua alegerilor, indiferent la ce vârstă se află, îmbrăcat frumos, merge să-și împlinească această datorie cetățenească.

„Să votezi este o onoare”

La felt s-a întâmplat și astăzi, 9 iunie 2024. În ciuda vârstei înaintate, Iosif, însoțit de nepoată sa, Dana, s-a îndreptat, încet, dar sigur, spre secția de vot nr. 233, aflată în clădirea Liceului Teoretic ”Petru Maior”. Veteranul a strânit admirația membrii comisiei secției de votare, dar a celorlalți alegători .

Așa cum a mărturisit la intrarea în cabine, pentru el este o mare onoare să-și dea votul în folosul comunității în care trăiește de atâția ani și a dezvoltării întregii țări. Cu aceste dorințe a votat totdeauna, indiferent ce regim se afla la putere”, arată sursa citată.

Iosif Rus a participat pe frontul de răsărit din cel de Al Doilea Război Mondial. De profesie învățător, în anul 1940 a absolvit și Școala de ofițeri rezervă, luptând pe front între anii 1942-1943, în armată având funcția de comandant pluton.

A fost decorat cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de virtute militară, clasa a V-a. Revenind pe meleagurile natale, peste 40 de ani a funcționat în cadrul Clubului copiilor Gherla, unde a condus cu mare succes orchestra semisimfonică a instituției , îndrumând și coordonând instruirea muzicală la sute (dacă nu mii!) de copii, mulți dintre ei ajungând dascăli sau alți intelectuali. Cu orchestra clubului a efectuat turnee în toată țara, susținând concerte de mare suc ces, recunoscute cu diplome și alte premii. La vârsta de 90 de ani mai cânta în corul mixt ”Corala Magna” a Casei Municipale de Cultură Gherla.

160.000 de votanți la Cluj

Până la ora 15.00, în județul Cluj au participat la vot peste 160.000 de cetățeni. La alegerile locale, procentul celor prezenți a fost 25,89% - 160,544 votanți, iar la europarlamentare – 27,76% - 170.668 votanți.

În municipiul Cluj-Napoca, le europarlamentare au votat 27,74% dintre cei cu drept de vot adică 69.750 de votanți. La locale, prezența a fost de 22.65% adică 62.395 votanți.

La nivel național, până la ora 15.00, la alegerile locale au votat 29.30% - 5.298.107 votanți. La alegerile europarlamentare au votat 30.43% - 5.483.691 votanți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii