Veteran britanic, despre contraofensiva din Herson: „Nu avem resursele necesare pentru a face un blitzkrieg”

Veteran britanic, despre contraofensiva din Herson: „Nu avem resursele necesare pentru a face un blitzkrieg”

Forțele ucrainene fac progrese lente, dar sigure, spune un veteran al armatei britanice, care luptă în Ucraina pentru reluarea Hersonului. „Nu va fi rapid; este greu, luptăm ușor. Pentru că nu avem resursele necesare pentru a face un blitzkrieg”, a mai adăugat acesta, relatează CNN .

foto Sky News

În prima zi a contraofensivei din sudul Ucrainei, Mark Aires a tras peste 2.000 de cartușe cu o mitralieră sovietică în timpul unor lupte aprige cu forțele ruse. Fostul soldat britanic lucrează cu o unitate de recunoaștere a armatei ucrainene în lupta pentru reluarea regiunii de sud a Hersonului.

Luptele au fost destul de intense, foarte multe bombardamente. Am luptat foarte mult și am cucerit pozițiile rusești pe care trebuia să le luăm”, a declarat Aires, în vârstă de 48 de ani.

Aires a suferit o rană gravă de schije la piciorul stâng în a doua zi a contraofensivei. Alți patru colegi din unitatea sa au fost de asemenea răniți.

Dar, în ciuda victimelor de pe prima linie, el a spus că forțele ucrainene fac progrese lente, dar sigure pe teren.

Nu va fi rapid; este greu, luptăm ușor, metru cu metru, poziție cu poziție, pentru că nu avem resursele pentru a face un „blitzkrieg” (războiul-fulger) masiv”, a spus Aires.

Așa că trebuie să o facem inteligent și să încercăm să o facem (cu) cât mai puține victime posibil.”

Până acum, ucrainenii susțin că au eliberat câteva așezări în regiunea Herson în timpul ofensivei, câștiguri despre care experții din serviciile de informații britanice au spus că au fost obținute probabil printr-un „grad de surpriză tactică”.

Aires, originar din Londra, a luptat alături de fostul militar al marinei SUA Michael Zafer Ronin, care a fost rănit săptămâna trecută la începutul contraofensivei, suferind răni de schije la cap, stomac și mână.

Zafer Ronin, în vârstă de 34 de ani, originar din Kansas, a spus că moralul armatei ucrainene din prima linie este încă „destul de ridicat”, dar, în contrast, forțele ruse opuse par a fi „un pic neprofesioniste și neorganizate”.

Cei doi bărbați au ajuns la începutul războiului ca voluntari, iar mai târziu s-au înscris ca soldați plătiți pentru armata ucraineană cu contracte pentru trei ani.

Aires a spus că a venit să se alăture luptei pentru că a fost „inspirat” de spiritul poporului ucrainean.

A fost (între) bine și rău”, a spus Aires. „A fost un atac neprovocat asupra unei țări suverane”. Nu are nicio „simpatie” pentru soldații ruși, a adăugat el.

Principala lor provocare pe câmpul de luptă este depășirea numerică a forțelor ruse. Unitățile din prima linie sunt bine aprovizionate cu arme de calibru mic și muniție, dar lipsite de arme grele precum artileria și tancuri, a spus Aires. Un număr limitat de arme furnizate de SUA și NATO, cum ar fi sistemele de rachete antitanc HIMARS, Obuziere și și rachetele antitanc Javelin, s-au dovedit utile în această luptă, dar nu sunt suficiente pentru a-i egala pe adversarii lor.

Ne zdrobesc în mod constant cu artileria, așa că asta face să fie mult mai greu. Artileria pe care o au este superioară echipamentelor noastre”, a spus Aires. „Incursiunile noastre sunt mai chirurgicale, dar limitate”.

Sâmbătă, un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) spunea că, potrivit oficialilor ucraineni, ofensiva a fost „o operațiune în mod intenționat metodică de degradare a forțelor și logisticii ruse, mai degrabă decât una care vizează recucerirea imediată a unor zone mari de teritoriu.

Aires are o barbă albă, iar camarazii săi ucraineni l-au poreclit „bunic”. Dar și-a câștigat deja încrederea colegilor mai tineri.

De îndată ce te-au văzut în luptă și știu că ești aici pentru a rămâne și știu că ești un soldat capabil, le câștigi respectul imediat”, a spus Aires.

El și-a petrecut adolescența la „Royal Green Jacket” - un regiment de infanterie al armatei britanice - și acum simte că această bătălie i-a dat un nou scop.

Acasă nu sunt nimic, sunt doar un bătrân care închiriază o cameră”, a spus Aires. „În timp ce acum sunt un soldat, fac ceva bun, lupt”.

Fiul său este mândru de ceea ce face, adaugă el.

Cei doi doi luptători străini s-au întâlnit inițial luptând alături de luptători kurzi în Siria. Acum, aceștia se recuperează în spitalele din orașul Odesa, din sudul Ucrainei și dorința lor nu este să zboare acasă în siguranță, ci doar să se întoarcă în prima linie pentru a relua lupta cât mai curând posibil.

Odată ce rănile se vindecă, probabil în trei - patru săptămâni, va trebui să mă întorc imediat”, a spus Zafer Ronin.

Desigur că mă voi întoarce. Pentru că sunt soldat”, a adăugat Aires.

Mark Ayres a luptat în Siria contra teroristilor Statului Islamic Foto Facebook

Mark Aires (centru jos) în Siria. Foto: Facebook

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică” / Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă

2 „Tu vei ieși la pensie la 50 de ani. Un alt român care nu este milițian va ieși la pensie la 65 ani” / Și-a luat Godină bolid de 160.000 de euro? Reacți…

3 Se schimbă vârsta de pensionare a polițiștilor?

4 Degringoladă? Corupție? / Scandal în Ucraina după ce 1700 de militari ai unei brigăzi nou formate au dezertat înainte de a fi trimiși pe front

5 VIDEO „Nu suntem nebuni, știm ce facem și ce am votat” / Susținătorii lui Călin Georgescu protestează în Piața Victoriei