Veteran american, despre contraofensiva ucraineană asupra Hersonului: Va fi „foarte sângeroasă”
Ucraina tocmai și-a început operațiunea de alungare a forțelor de ocupație ruse din sudul țării. Dar un veteran american care antrenează armata ucraineană avertizează că aceste eforturi vor fi foarte costisitoare pentru ambele armate.
Soldați ucraineni pe frontul din sud FOTO EPA-EFE
Eric, care a refuzat să-și dea numele complet din motive de securitate, are 26 de ani. Este un veteran al forțelor de operațiuni speciale ale SUA. S-a oferit voluntar să se alăture trupelor companiei militare private Mozart, fondată de colonelul Marine Corps Andy Milburn. Grupul antrenează soldați ucraineni și participă la misiuni umanitare în toată țara sfâșiată de război, scrie Newsweek .
„O schimbare de gândire”
Eric și colegii săi au antrenat forțele ucrainene care participă la contraofensiva din regiunea Herson. Potrivit acestuia, operațiunea necesită „schimbări de gândire, precum și rezistență la pierderi mari”.
„Ucraina a fost în defensivă din multe puncte de vedere. Când ești în defensivă, condițiile pentru victorie sunt mai mult de partea ta decât a părții de care te aperi. Prin urmare, este nevoie de o schimbare de gândire”, a explicat veteranul american.
Pentru fiecare fază a războiului pe care Rusia împotriva Ucrainei, condițiile de pe teren au fost decisive. Primele încercări ale Rusiei de a ataca Kievul s-au blocat în pădurile dese și mlaștinile de la nord de capitală. În est și sud, trupele ucrainene și ruse luptă în stepele presărate cu zone populate. Recăpătarea controlului asupra Hersonului și a altor orașe din sudul Ucrainei, cum ar fi Melitopol, impune forțelor ucrainene să „expulzeze” rușii din zonele urbane.
„Bătăliile din orașe sunt foarte sângeroase. Ele sunt însoțite de un număr mare de pierderi. Și nu contează cât de bine ești pregătit”, a spus Eric.
„Sarcina cheie va fi să înveți cum să operezi în astfel de zone. Multe lucruri trebuie luate în considerare pentru operațiunile din orașe: comunicații, securitate, logistică, pierderi. În orașe totul este diferit. Totul este de trei ori mai dificil. Am fost la multe războaie. Și nu contează cât de bine pregătiți sunt oamenii și trupele, nimeni nu este pregătit vreodată pentru pierderi masive. De aceea, Rusia a clasificat moartea soldaților săi”, a adăugat el.
„Oamenii vor aștepta rezultate rapide. Dar nu se întâmplă așa”, a avertizat Eric.
Războiul va continua în 2023
Unii experți militari au recunoscut că scopul contraofensivei nu este să străpungă liniile de apărare rusești, ci să accelereze epuizarea forțelor ruse prin privarea de linii de aprovizionare a ocupanților de pe malul drept al Niprului. Dacă va decurge așa, atunci succesul va fi atins încet și treptat.
Dar indiferent de ce se întâmplă în regiunea Herson, se pare că războiul va continua în 2023. Discuțiile de pace au eșuat complet. Liderii de la Kiev spun că pacea este imposibilă fără retragerea completă a trupelor ruse. De asemenea, ei promit să recâștige controlul asupra Crimeei anexate de Rusia în 2014 și militarizată între timp. Iarna și toamna vor fi anotimpuri dificile pentru ambele părți, cu ploi abundente și mlaștini, urmate de îngheț.
„Cred că situația va deveni dificilă și epuizantă. Primele linii vor începe să se consolideze. Niciuna dintre părți nu se va mișca prea mult, pentru că va fi imposibil din punct de vedere logistic. Toată aceste declarații că războiul se va termina până la Crăciun sunt vorbe goale, pur și simplu nu este posibil. Totul va dura destul de mult, din păcate pentru poporul ucrainean”, a explicat veteranul american.
Este nevoie de mai multe echipamente
El a mai adăugat că „s-a înșelat în privința rușilor”. Liniile lor de apărare sunt destul de slabe. Iar armata rusă duce lipsă de oameni.
„Din cauza faptului că rușilor le lipsesc luptătorii, eliberarea Hersonului poate fi o sarcină mai ușoară decât ne așteptam. Dar chiar dacă este posibil elibereze Hersonul mai ușor, va exista o stagnare în timpul iernii”, a adăugat Eric.
El a subliniat că forțele ucrainene au nevoie de echipamente suplimentare pentru a-și avansa pe câmpul de luptă din stepă. Dispozitivele de vedere pe timp de noapte, sistemele de comunicații securizate, tunurile de artilerie, dronele, detectoarele de mine și chiar instrumentele de bază, cum ar fi lopețile, pot ajuta foarte mult unitățile mici de pe linia frontului.
„Nu am văzut încă un soldat care să aibă nevoie să fie motivat. Nu sunt probleme cu personalul, este nevoie doar de mai mult echipament”, a subliniat veteranul american.
Sursa: adevarul.ro