VEȘTI PROASTE pentru ȚĂRĂNOI! Martorii ÎȘI MENȚIN declarațiile!

VEȘTI PROASTE pentru ȚĂRĂNOI! Martorii ÎȘI MENȚIN declarațiile!

Vești proaste dinspre Curtea Supremă pentru țărănoiul de la Teleorman! Martorii din dosarul „Referendumul” îşi menţin declaraţiile la Curtea Supremă. „Semnătura de pe listele suplimentare nu este a mea”.  

Mai mulţi martori au fost audiaţi luni în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea contestă condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Martorii au spus că semnăturile de pe lista suplimentară, aferentă urnei mobile, de la Spitalul Alexandria, nu sunt ale lor şi nu-şi explică modul în care au ajuns acolo datele de identitate.

Liviu Dragnea nu a fost prezent la termenul de astăzi la care toţi martorii audiaţi şi-au menţinut declaratiile date la DNA. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 17 martie, când vor fi audiaţi noi martori.

Martorii audiaţi luni aveau legătură directă cu modul în care s-a făcut votarea la Spitalul Alexandria, devenit celebru după ce Dragnea ar fi „comandat” ca alegătorii să fie legaţi şi duşi la vot. Mai exact, potrivit anchetatorilor, în ziua referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu, Dragnea ar fi vorbit la telefon cu Valentin Gabriel Boboc, vicepreşedinte PSD Alexandria şi şef de campanie al partidului în acest oraş. "Băi ... Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria ... (nota DNA - Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%)”.

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ...

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Ce spun martorii

La termenul de astăzi, patru membri ai Secţiei de Votare nr. 1 din Alexandria au spus că îşi menţin declaraţiile date la DNA şi au explicat că de urna mobilă s-au ocupat doi dintre acuzaţii din dosar, care au fost condamnaţi în primă instanţă: George - Tiberiu Bălănescu - 2 ani de închisoare cu suspendare şi Ionescu şi Ion Ionescu - 2 ani de închisoare cu suspendare.

Doriana Cristea, propusă martor de DNA, fost membru al Secţiei de Votare 1 din Alexandria. Ea a spus că de urna mobila s-au ocupat doi dintre bărbaţii din Secţie, dar nu si-a amintit multe detalii, deoarece a trecut 4 ani de atunci. Era vorba de Ionescu si Bălănescu care au plecat de două ori cu urna mobilă.

Angelica Raicu, martor propus de DNA, fost membru al Secţiei de Votare nr. 1 din Alexandria. Ea a spus că de urna mobil[ s-a ocupat Ionescu şi Bălănescu, care erau însoţiti de o masina de politie. Martorul a spus ca nu-şi aduce aminte mai multe detalii, din cauza timpului trecut, dar cp îşi menţine declaraţiile date la DNA.

Lucretia Apostu, martor propus de DNA, fost membru al Secţiei de Votare nr. 1 Alexandria. Martorul nu-şi aminteşte detalii despre cum a decurs procedura de votare cu urna mobila, de care s-a ocupat doi dintre colegi. "Nu am auzit că s-ar fi facut reclamaţii în legatură cu urna mobilă", a precizat martorul.

Eugenia Cojoaca, martor propus de DNA, fost membru al Sectiei de Votare nr. 1 Alexandria. Femeia spune ca isi mentine declaratiile date la DNA. "Nu-mi amintesc ora la care Bălănescu şi Ionescu au plecat cu urna mobilă. Lista a fost adusă cu o zi inainte de directorul spitalului din Alexandria", a spus Cojoaca. Ea nu şi-a mai adus aminte multe detalii, din cauza timpului scurs.

Martorii care au declarat că nu au votat

Dănuţ Bunea a povestit că a votat la sectia 147 din Cernetu. Totul ar fi decurs fără probleme. “Am dat buletinul, am semnat, am votat. Nu a fost nicio problemă", a spus Bunea. "Este adevarat că în cursul urmăririi penale, la DNA, mi s-a spus ca aş fi votat de 2 ori, la Alexandria şi Cernetu. Eu nu am votat la Alexandria. Eu am contestat semnătura de la Secţia de Votare din Alexandria", a precizat martorul. Bunea a spus ca nu a fost internat în spital în 2012.

Dumitru Stefan a spus că a votat la sectia de votare din Liceul Agricol din Alexandria. “Am prezentat buletinul, mi-au dat o stampila si un buletin, şi am votat. Am restituit stampila, am băgat votul în urnă şi mi-au dat înapoi buletinul. Am semnat pe nişte liste", a spus Ştefan. "La DNA mi-a fost prezentată o listă în care apărea semnatura care nu era a mea. Am constatat că pe acea listă erau şi datele mele de identitate, nu ştiu cum au ajuns acolo", a spus martorul.

Iulian Liga a spus magistraţilor că nu a votat la Referendumul din 2012. Judecator: V-au fost prezentate semnaturi sau liste pe care aparea ca ati fi votat? "In timpul anchetei de la DNA mi-a fost presentata o semnatura pe care nu am recunoscut-o. Dupa cum am spus eu nu am votat la referendumul din 2012".

Alin Ionel Stoian: "Nu am mers sa votez la Referendumul din 2012. La DNA mi-a fost prezentată o singura listă care prezenta o semnatură, dar nu era semnatura mea. Pe acea listă era trecut numele meu şi seria de buletin".

Procesul

Nu doar preşedintele interimar al PSD a contestat sentinţa instanţei de fond, dar şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii au arătat în motivele de apel depuse la ÎCCJ că pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare aplicată de instanţa de fond lui Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” are un cuantum simbolic în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite, iar pedeapsa a fost greşit individualizată.

„Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstrează că vocaţia şi pasiunea sa, ca persoană cu poziţie de autoritate şi influenţă a fost de a impune alegătorilor să voteze ...—'mai adu-i p-ăia de pe la ţară!' Libertatea de alegere pe care o au cetăţenii şi dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora şi nu ca un imn al demnităţii umane şi libertăţii de opţiune.

Deşi, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, fiind dovada palpabilă a libertăţii individului, inculpatul Dragnea a acţionat şi s-a manifestat ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forţa, conform voinţei şi interesului inculpatului: 'Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe'”, susţin procurorii în document.

DNA solicită Completului de cinci judecători de la Curtea Supremă desfiinţarea în parte a sentinţei din 15 mai cu privire la soluţiile adoptate faţă de cei 45 de inculpaţi (dintre care 8 inculpaţi au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare iar 37 inculpaţi au avut calitatea de membrii secţii votare) şi condamnarea acestora şi faţă de Liviu Dragnea aplicarea unei pedepse în cuantum concordant gravităţii faptelor. SURSA/ Adevărul


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”