Vești proaste, oameni buni! Putin va juca de toți banii în Ucraina! Rusia, în pragul mobilizării generale și introducerii legii marțiale
Vești proaste, oameni buni! Putin va juca de toți banii! Rusia, în pragul mobilizării generale și introducerii legii marțiale.
Schimbarea de poziție a Kremlinului privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate face parte dintr-un plan mai amplu al președintelui Vladimir Putin, mai multe surse de la Kremlin citate de Meduza afirmând că referendumurile vor avea loc fără nici cea mai mică aparență a legalității.
Trei dintre sursele Meduza au subliniat că referendumurile sunt menite să oprească înaintarea trupelor ucrainene, care se presupune că „nu vor risca să avanseze pe teritoriul Rusiei”.
Potrivit acestora, dacă însă contraofensiva va continua, autoritățile ruse intenționează să efectueze o mobilizare parțială în Rusia și să introducă legea marțială, măsuri ce vor fi însoțite probabil de remanieri la Kremlin și ministerul Apărării.
Amendamente adoptate marți de parlamentul rus la legea mobilizării militare au fost trecute pe repede înainte tocmai din acest motiv, în aceeași zi în care a fost anunțată decizia de a organiza imediat referendumurile de anexare.
Niciun membru al Dumei de Stat nu s-a declarat împotriva amendamentelor.
Duma de Stat a aprobat marţi un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, daune aduse proprietăţii militare şi nesubordonare dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă, informează Reuters.
Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare generală, un pas care ar putea escalada semnificativ războiul din Ucraina.
„Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca mobilizare sau operaţiuni de luptă”, a afirmat Pavel Cikov, şeful cabinetului de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante în Rusia.
Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu zece ani de închisoare.
În contextul contraofensivei ucrainene, care a dus le eliberarea aproape în întregime a regiunii Harkov, Kremlinul susține că încă nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine campania militară din Ucraina. Totuşi, unii politicieni şi naţionalişti ruşi au cerut o mobilizare totală, notează Reuters, potrivit Agerpres .
Pe 24 februarie, Rusia s-a dedat unei agresiuni militare nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o „operaţiune militară specială”.