Veste bună pentru România de la Harvard/Specialiștii în economie spun că țara noastră va evolua între primele 15 țări în ceea ce privește ritmul de creștere al PIB/capita, până în 2030

Veste bună pentru România de la Harvard/Specialiștii în economie spun că țara noastră va evolua între primele 15 țări în ceea ce privește ritmul de creștere al PIB/capita, până în 2030

Specialiștii în economie de la Universitatea Harvard din SUA sunt optimiști în legătură cu evoluția viitoare a României. Potrivit acestora, țara noastră va evolua între primele 15 țări în ceea ce privește ritmul de creștere al PIB/capita până în 2030.

Hală industrială a unei companii germane în România FOTO stcu.ro
Hală industrială a unei companii germane în România FOTO stcu.ro

Analiștii proiectului Growth Lab din cadrul universității americane au analizat perspectivele pentru 133 dintre economiile lumii, pe baza ritmului de creștere din ultimii zece ani, a perspectivelor până în 2030 și a evoluției populației. Totodată, au fost luate în calcul gradul de sofisticare și complexitate actual al țărilor și potențialul lor. Astfel, într-un top al complexității economice, România se află pe locul 19 în lume.

„Comparativ cu un deceniu înainte, economia României a devenit mai complexă și a avansat nouă locuri. România este poziționată pentru a profita de numeroase oportunități de diversificare a producției sale, utilizând know-how-ul existent”, susțin economiștii de la Harvard.

Cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul I), Elveția (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) și Singapore (5). Cehia este pe locul 6, iar Ungaria pe locul 9. Polonia, pe de altă parte, este pe locul 26.

Pe locul 44 în topul celor mai bogate economii

România este plasată pe locul 44 în topul celor mai bogate economii din 133 de țări studiate. Cun cei 19,3 milioane de locuitori, România avea în 2020 un PIB pe cap de locuitor de 12.915 dolari. Creșterea medie a PIB-ului pe cap de locuitor a fost de 3,9% în ultimii cinci ani, peste media regională.

„România este mai complexă decât se aștepta pentru nivelul său de venituri. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile prevăd o creștere în România de 2,9% pe an în următorul deceniu, situându-se în prima jumătate a țărilor la nivel mondial”, se mai precizează în analiza universității americane.

Studiul mai arată că țara noastră este dependentă în mare măsură de economia Germaniei.

Complexitatea economică a României FOTO atlas.cid.harvard.edu
Complexitatea economică a României FOTO atlas.cid.harvard.edu

Astfel, exportăm peste 22% din producția industrială în Germania și importăm aproape 21% dintre bunuri din această țară. Următoarele țări în topul importurilor sunt Italia (8,96%), Ungaria (7,7%), Polonia (6,32%), China (5,35%), Franța (4,93%). Lista țărilor se păstrează la capitolul exporturi, unde mai apar Olanda, Turcia, Austria și Cehia.

În privința relațiilor comerciale cu Rusia, datele economiștilor de la Harvard arată o pondere a exporturilor de 1,49% din total, respectiv 2,36% la importuri, informațiile fiind anterioare invaziei din Ucraina. Industria IT și de comunicații este de departe cel mai mare contributor la exporturile României, reprezentând 20,41% din fluxul comercial net, urmată de transporturi (12,13%) și autoturisme (6,64%).

„Având în vedere exporturile actuale, unele dintre sectoarele cu potențial mare de diversificare în România sunt cele de Mașini industriale și unelte și articole de masă din metal”, mai spun cei de la Harvard.

Cele mai performante orașe din România

Economiștii de la Harvard au analizat și situația economică a 15 orașe din România, cu PIB-uri pe cap de locuitor de peste 20.000 de dolari. Cele mai performante orașe sunt, în ordine, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Bucureștiul este cotat cun un PIB pe cap de locuitor estimat la 39.159 de dolari, aflat pe locul 129 într-un top al orașelor europene.

Cel mai important sector economic din București este reprezentat din comerț și transporturi, unde lucrează 31% din cei aproximativ 1 milion de muncitori cât există în Capitală. Un procent aproximativ similar este alocat domeniului serviciilor profesionale și de afaceri.

Pentru Cluj-Napoca a fost calculat un PIB pe cap de locuitor în valoare de 31.436 de dolari. În capitala neoficială a Transilvaniei, cel mai important sector economic sunt serviciile profesionale și de afaceri, cu un procent de aproape 30% din total. Nu foarte departe este Timișoara cu un PIB pe cap de locuitor de 29.887 de dolari, unde predomină sectorul de comerț și industria de transport.

Galațiul, cu un PIB de 21.954 de dolari, este ultimul în topul orașelor românești incluse în studiul economiștilor americani. Cea mai mare parte a locurilor de muncă din orașul de la malul Dunării sunt cuprinse în sectorul reprezentat de comerț și transporturi. Modelul de prezicere a PIB-urilor pentru orașe are la bază, potrivit autorilor, compoziția industrială a localităților, o grilă globală a PIB-ului și informațiile economice existente la nivel de țară, scrie Adevărul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii