Verdictul economiștilor: inflația a coborât puternic pe fondul măsurilor PSD de plafonare a prețurilor

Verdictul economiștilor: inflația a coborât puternic pe fondul măsurilor PSD de plafonare a prețurilor

Datele INS arată că inflația a scăzut constant după revenirea la guvernare a PSD și a ajuns la nivelul de 5,9% în aprilie 2024, după ce cu doar o lună în urmă fusese 6,6%. Această reducere este efectul plafonării prețurilor la alimentele de bază, gaze și energie, măsuri implementate de Guvernul Marcel Ciolacu la inițiativa PSD, arată proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor realizat de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj.

Analizând componentele inflației conform metodologiei Eurostat, economiștii constată că temperarea inflației se datorează în principal categoriilor de „Locuințe, energie și combustibili”, „Alimente”.

“Pornind de la aceste evoluții favorabile echipa noastră a revizuit prognoza privind evoluția inflației până la finalul acestui an, coborând de la previziunea inițială de 5,0% la 4,0%, chiar și în contextul în care modificarea previziunii din partea BNR este una mai prudentă, țintind o scădere la valoarea de 4,9% până în decembrie 2024, arată analiza Romanian Economic Monitor.

În 30 iulie 2023, Guvernul a adoptat măsura limitării adaosului comercial la alimentele de bază la un maximum 20%, față de costul de producție al produsului. Efectele au fost imediat vizibile pentru toți românii, plafonarea marjei adăugată de comercianți având impact asupra prețului final. În ciuda prezenței unor variații sezoniere, măsura PSD a dus la eliminarea speculei, a stabilizat prețurile, iar costurile produselor alimentare de bază, consumate, potrivit statisticilor, de peste jumătate dintre familii, sunt semnificativ mai mici comparativ cu valorile înregistrate înainte de măsura luată de Guvernul Ciolacu.

De asemenea, mecanismul de plafonare a prețurilor finale pentru consumatorii casnici și noncasnici de energie electrică și gaze a fost prelungit cu un an față de termenul inițial, până la data de 31 martie 2026.

De altfel, Ministerul Energiei a anunțat că prețurile facturilor la gaze au scăzut în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate. Iar raportat la perioada de vârf, din noiembrie 2022, rata inflației s-a redus cu 22,5% la categoria „Locuințe, energie și combustibili” și cu 21,3 puncte procentuale la ”Alimente”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii