Venezuela a schimbat fusul orar pentru a economisi electricitate
Venezuelenii au dat ceasurile cu 30 de minute înainte în noapte de sâmbătă spre duminică, o măsură dispusă de guvernul președintelui Nicolas Maduro pentru a economisi energie într-o țară aflată într-o criză economică gravă, transmite AFP.
Venezuela revine astfel la fusul orar pe care îl avea până la 9 decembrie 2007, când președintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis să treacă la—04H30 GMT.
"Decizia luată de președintele Nicolas Maduro este de a reveni la fusul orar de patru ore mai puțin față de Meridianul Greenwich (-04H00 GMT)", a declarat ministrul științelor, Jorge Arreaza, în urmă cu 15 zile.
Schimbarea — survenită la ora locală 02.30 — se adaugă la alte inițiative pentru a economisi electricitate, într-o țară afectată de întreruperi de curent cauzate de nivelul de apă extrem de scăzut în rezervoarele sale, ceea ce afectează centralele hidroelectrice.
Președintele Nicolas Maduro a decretat ziua de luni, 18 aprilie, în ajunul sărbătorii naționale, zi liberă, pentru a crea 'o punte de economii de energie'. El a decretat de asemenea zi liberă fiecare vineri în sectorul public pentru următoarele două luni.
Totodată, marii consumatori de curent, cum ar fi hotelurile, au fost sfătuiți să își asigure din resurse proprii nevoile de electricitate nouă ore pe zi. Măsura a determinat centrele comerciale să își reducă programul.
Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apă din țară suferă de pe urma secetei, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, extrem de puternic în această regiune.
Însă opoziția, care are majoritatea în Parlament, acuză Executivul că nu a investit suficient în rețeaua de electricitate pentru a face față cererii.
Consecințele acestei penurii de apă afectează viața de zi cu zi a venezuelenilor. Locuitorii se confruntă, printre altele, cu întreruperi ale curentului electric și măsuri de raționalizare, iar unele cartiere din capitala Caracas sunt private de apă până la trei zile pe săptămână.
Venezuela, care dispune totuși de mari rezerve de petrol, se adâncește într-o gravă criză economică, sub efectul căderii prețului la țiței.
AGERPRES