Vechi morminte, bogate în aur, descoperite în Grecia
Regi micenieni, prinţi şi prinţese ar fi putut fi îngropaţi în două morminte antice, bogate în aur, descoperite recent la Pylos, în Grecia, conform unui anunţ făcut de arheologi marţi, transmite Live Science.
În interiorul mormintelor care au vechimea de 3.500 de ani arheologii au descoperit bijuterii şi rămăşiţe omeneşti. Bogăţia mormintelor îi face pe arheologi să speculeze că aparţin unor regi sau copiilor lor. Rămăşiţele umane sunt în curs de analizare şi deocamdată nu se ştie câte corpuri omeneşti au fost îngropate în aceste morminte şi nici sexul sau vârsta la care au murit aceşti oameni.
Foto: © University of Cincinnati/ Live Science
Cele două morminte au fost găsite în apropierea sitului arheologic denumit "Palatul lui Nestor", ce a fost descoperit în 1939 şi lângă un alt mormânt ce a fost excavat în 2015 şi care conţinea, de asemenea, un tezaur de bijuterii extraordinar de atent lucrate. Mormintele erau acoperite sub aproximativ 40.000 de bolovani de dimensiunea unor pepeni. Aceşti bolovani au fost plasaţi pentru a proteja de hoţi interiorul mormintelor.
Monumentele funerare au fost construite în perioada de apogeu a civilizaţiei Miceniene, care a trăit atât Grecia continentală cât şi insula Creta. Micenienii au construit palate masive şi au dezvoltat o scriere proprie, denumită "Liniar B". Colapsul acestei civilizaţii s-a produs în urmă cu 3200 de ani.
Foto: © University of Cincinnati/ Live Science
În timpul operaţiunilor de excavare, arheologii au descoperit rămăşiţe ale foiţei din aur cu care au fost îmbrăcaţi pereţii mormintelor. Pereţii acoperiţi cu aur nu reprezentau însă singura bogăţie găsită în aceste morminte. Spre exemplu, un inel din aur descoperit într-unul dintre morminte reprezintă doi tauri înconjuraţi de spice de orz. "Este o scenă interesantă în care apar vite şi cereale. Astfel de scene reprezintă bazele agriculturii", susţine Jack Davis, profesor de limbi clasice şi arheologie la Universitatea din Cincinnati, coordonator al echipei de arheologi care a realizat această descoperire.
Foto: © University of Cincinnati/ Live Science
O altă bijuterie elaborată a fost descoperită într-unul dintre morminte. Este vorba de un inel cu sigiliu reprezentând două creaturi mitice similare leilor numite "genii", care stau în poziţie bipedă şi ţin între labele din faţă un vas în care se ardea tămâia. Vasul este oferit ca ofrandă pe un altar decorat cu două coarne şi un puiet de copac, potrivit lui Sharon Stocker, cercetător la Universitatea din Cincinnati. Deasupra leilor se află o stea în 16 colţuri.
Foto: © University of Cincinnati/ Live Science
Un medalion din aur descoperit într-unul dintre morminte avea rolul de a-i proteja pe cei îngropaţi acolo. Medalionul o reprezintă pe zeiţa egipteană Hathor, protectoarea celor care păşesc în lumea de dincolo. Alte multe obiecte din aur, cornalină, ametist şi chihlimbar au fost descoperite în morminte. Aceste artefacte dezvăluie legăturile culturale şi comerciale ale micenienilor cu alte civilizaţii antice, printre care şi cea egipteană.
Foto: © University of Cincinnati/ Live Science
Arheologii vor continua săpăturile timp de cel puţin încă doi ani. AGERPRES