Vaticanul aşteaptă milioane de pelerini duminică: Papa Ioan Paul al II-lea devine oficial sfânt

Vaticanul aşteaptă milioane de pelerini duminică: Papa Ioan Paul al II-lea devine oficial sfânt

Milioane de voci au strigat „Santo subito!” („sanctificare acum!” - it.) în aprilie 2005, atunci când s-au strâns în Piaţa Sfântul Petru la moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Acum, doar câteva zile îi mai despart de momentul în care îl vor putea sărbători ca sfânt pe cel despre care se consideră că a fost cel mai iubit suveran pontif. În cadrul aceleiaşi slujbe va fi canonizat şi Ioan al XXIII-lea, „Bunul Papă Ioan”, fiind prima dată când doi urmaşi ai Sfântului Petru devin sfinţi într-o singură ceremonie.

Vaticanul aşteaptă milioane de pelerini

Dacă de la moartea lui Ioan al XXIII-lea au trecut 51 de ani, cei nouă ani în care s-au aprobat toate etapele pentru canonizarea lui Ioan Paul al II-lea reprezintă, la rândul lor, o premieră, procesul fiind în general mult mai lung. Dincolo de cele două miracole recunoscute de Vatican, Papa Ioan Paul al II-lea este iubit pentru curajul de care a dat dovadă în 1981, când a fost împuşcat, pentru generozitatea arătată când şi-a iertat atacatorul, pentru sprijinul acordat popoarelor est-europene înainte de căderea comunismului şi pentru discursul mereu paşnic şi senin.

Milioane de pelerini, printre care şi delegaţii oficiale şi şefi de stat, sunt aşteptaţi şi acum la Vatican pentru a participa la Mesa Solemnă din Duminica Milei Divine. Deja, hotelurile din Roma anunţă că nu mai au camere disponibile pentru această perioadă. Interesul pentru moment coincide şi cu un proces surprinzător de reformare a Bisericii Catolice demarat de Papa Francisc, primit cu entuziasm de credincioşi.

Prima minune a Papei Ioan Paul al II-lea recunoscută ca atare de Vatican este salvarea unei măicuţe franceze, Marie Simon-Pierre. Ea s-a vindecat de boala Parkinson după ce s-a rugat Papei Ioan Paul al II-lea, iar medicii nu pot oferi o explicaţie ştiinţifică pentru vindecarea sa.

Vindecarea a fost confimată ca miracol la doar şase luni de la moartea Papei, în 2005. Anul trecut, o comisie formată din şapte medici ai Congregaţiei a admis, de asemenea, vindecarea inexplicabilă a unei alte femei.

Cel de-al doilea miracol s-ar fi petrecut pe 1 mai 2011, în noaptea în care a avut loc slujba pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, în Piaţa San Pietro din Vatican.

CITEŞTE MAI MULT

Printre primele cuvinte rostite miercuri seară de la balconul Bazilicii Sfântului Petru, atunci când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost anunţat drept următorul Papă, Francisc I, s-a regăsit şi o referire la „săracul din Assisi”, sfântul catolic în onoarea căruia noul Suveran Pontif şi-a ales numele.

VIDEO Papa Francisc: primele gesturi ale lui Jorge Bergoglio care au uimit lumea

Primele gesturi ale lui Jorge Mario Bergoglio, noul Papă, denotă viaţa modestă pe care acesta a dus-o în ultima jumătate de secol. Spre deosebire de ceilalţi suverani pontifi, Papa Francisc, îmbrăcat doar într-o sutană albă, a cerut mai întâi binecuvântarea mulţimii şi a ţinut să se roage pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea.

Prima ieşire publică a noului Papă. Ce a făcut Jorge Bergoglio în prima zi de pontificat

Aşa cum anunţase miercuri seară, noul Papă, Jorge Bergoglio, a vizitat dis-de-dimineaţă Bazilica Sfânta Maria Mare din Roma, pentru o rugăciune privată. Papa Francisc a refuzat orice dialog cu presă, încercând să se ferească de ochii lumii, aşa cum obişnuieşte de zeci de ani de zile

Cine sunt iezuiţii, ordinul din care face parte noul Papă, Jorge Bergoglio?

Noul Papă, Jorge Mario Bergoglio, este primul suveran pontif ales din rândul iezuiţilor, un ordin religios al Bisericii Catolice care şi-a dedicat existenţa propovăduirii catolicismului pe noile continente şi încurajării educaţiei şi justiţiei sociale în lume. Apropiaţii spun că Papa Francisc, aşa cum se va numi noul Papă Jorge Mario Bergoglio, este cunoscut pentru caracterul său umil şi iubirea faţă de categoriile sociale defavorizate.

Activitatea Suveranului Pontif nu va fi afectată de faptul că şi-a pierdut un plămân

Noul Papă şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii în adolescenţă, însă experţii medicali afirmă că acesta nu a limitat cel mai probabil energia şi acţiunile pontifului în vârstă de 76 de ani şi nu ar trebui sã îi facă probleme pe viitor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”