Vaslui/În problema gazelor de șist, România nu pare să aibă nevoie de modele Protestul disperării

Vaslui/În problema gazelor de șist, România nu pare să aibă nevoie de modele Protestul disperării

Activișit Greenpeace din Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Germania și România au protestat, ieri, la Siliștea, Pungești, față de decizia guvernanților „restrângere a drepturilor unei comunități”. De altfel, la acțiunea de ieri au participat foarte puțini localnici, descurați de practicile represive ale forțelor de ordine din urma manifestărilor precedente. Reprezentanții jandarmilor spun că protestul de ieri a fost unul pașnic. Activiștii s-au legat cu lanțuri de gardul din jurul sondei de exploatare, dar nu s-au înregistrat incidente, spun reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi, deși i-au sanționat cu avertismente pe protestatari. De departe, însă, cel mai grav incident e că demnitarii român susțin exploatarea gazelor de șist fără să le pese de tributul plătit mediului, în vreme ce Germania – eternul lor model sud-vestic – a interzis fracturarea hidraulică. Oare în această problemă România nu are nevoie de modele?

Alex SAVA

25 de activiști Greenpeace din șapte țări – România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia și Germania au protestat, ieri, la Pungești, declarând zonă de carantină în jurul sondei amenajate de Chevron pe perimetrul concesionat în localitatea Siliștea. Ei au format un lanț uman la intrarea în perimetrul gigantului petrolier american și s-au legat de gardul care împrejmuiește sonda, afișând banere cu mesajele:”Pungești Zonă de carantină anti-Chevron”,”NU fracturării hidraulice”,”Stop abuzurilor din Pungești”.

Spre deosebire de alte acțiuni similare la care au participat sute de localnici și care au fost puse pe seama unor organizații rusofile, la manifestarea de ieri numărul protestatarilor din localitățile adiacente perimetrului de exploatare a fost extrem de redus. Asta și pentru că în manifestarea de ieri nu au fost inplicați exponenții locali ai luptei împotriva exploatării gazelor de șist, dar în primul rând din cauza acțiunilor represive ale oamenilor legii înregistrate la mnifestările anterioare, când oamenii care și-au cerut dreptul la o viață sănătoasă au fost amendați.

„Noi nu am știut nimic. Am auzit dimineață că au venit străinii să ne ceară nouă un mediu curat, aici, la Siliștea. Normal că am venit și eu… Lumea nu prea mai iese, că ce-au pățit cu jandarmii…”, ne-a declarat un localnic participant la acțiunea de ieri.

Potrivit reprezentanților Greenpeace România, manifestarea de ieri reprezintă un răspuns la „măsura fără precedent” luată de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunități”.

„Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin instituțiile sale și-a permis să instaureze”Zona specială de siguranță” la Pungești în dauna protejării mediului și a locuitorilor săi. Pentru obținerea «gazului ieftin», Guvernul apără interesele corporațiilor în loc să apere drepturile cetățenilor săi. Greenpeace a instituit zona specială de carantină Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populația prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu conduce la otrăvirea apelor subterane și de suprafață, otrăvirea subsolului, a aerului și creșterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltării economice cu orice preț, fără a avea în vedere respectarea voinței populației și a minimelor

reguli de protejare a mediului trebuie să înceteze. Oamenii și mediul înconjurător sunt mai importante decât câștigul facil al unor corporații. Exploatarea industrială a gazelor de șist nu se poate face în dauna vieții sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem încetarea oricăror astfel de inițiative împotriva mediului înconjurător și a voinței cetățenilor”, se arată în comunicatul menționat.

Exploatare cu orice preț!

Fracturarea hidraulică este interzisă prin moratoriu în două țări din Europa, 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina, Spania, Italia, Elveția, Austria.

De curând, și autoritățile germane și-au anunțat intenția de a interzice exploatarea gazelor de șist cel puțin până în 2021 și să supravegheze mai îndeaproape utlizarea fracturării hidraulice, potrivit unui proiect semnat de doi miniștri ai Cabinetului Angela Merkel. Cele mai mari temeri ale germanilor sunt legate, ca și în Franța, de poluarea provocată în timpul procesului de fracturare hidraulică prin injectarea la o presiune mare a unui amestec de apă, sare și produse chimice.

„Proiectele de fracking pentru exploatarea gazelor de șist (…) la o adâncime de 3.000 de metri vor fi interzise”, susțin, într-o scrisoare, ministrul german al Economiei și Energiei, Sigmar Gabriel și ministrul Mediului, Barbara Hendricks. Scrisoarea a fost adresată deputaților partidului din care fac parte, Partidul Social Democrat (SPD), din Bundestag, și aduce în discuție principalele punte ale legislației viitoare pe tema acestui subiect delicat. Cei doi minștri explică în scrisoare că iau în foarte serios „neliniștile populației” și că „protejarea sănătății și apa potabilă au prioritate absolută”. De asemenea, experții germani consideră că „exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică are un rol redus în tranziția energetică” a Germaniei.

Și în țară la noi mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administrației publice locale de decizie a politicii de mediu și de dezvoltare a unității administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi și se află pe rolul instanțelor din Vaslui, Iași, Arad, Bihor și Suceava. În SUA, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanță din Statul New York a decis că autoritățile locale pot emite hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice. La noi, însă, intanțele au respins până acum hotărârile consiliilor locale. Guvernanții par deciși ca exploatarea gazelor de șist să aibă loc, indiferent tributul pe care specialiștii spun că invariabil îl vom plăti mediului. Se pare că nici decizia Germaniei, eternul model vest-european citat în multe dintre inițiativele demnitarilor noștri, nu le dă de gândit aleșilor. Poate că în această problemă nu mai au nevoie de modele… Sau poate că interesele depășesc nevoia de modele.

Activiști Greenpeace din Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Germania și România au protestat, ieri, la Siliștea, Pungești, față de decizia guvernanților „restrângere a drepturilor unei comunități”. De altfel, la acțiunea de ieri au participat foarte puțini localnici, descurajați de practicile represive ale forțelor de ordine din urma manifestărilor precedente. 

obiectivdevaslui.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”