Vaslui: Primarul comunei Dimitrie Cantemir, condamnat în primă instanță pentru o fraudă cu fonduri UE

Vaslui: Primarul comunei Dimitrie Cantemir, condamnat în primă instanță pentru o fraudă cu fonduri UE

Magistrații de la Tribunalul Vaslui l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe primarul comunei vasluiene Dimitrie Cantemir, Vasile Roman, pentru deturnare de fonduri, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, sentința nefiind definitivă.

Potrivit portalului instanței vasluiene, edilul este acuzat de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte și incomplete care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său, el riscând să-și piardă funcția câștigată în urma alegerilor din 2016 în urma unei condamnări definitive.

"În astfel de situații, procedura de suspendare este demarată doar în momentul în care avem o decizie definitive și irevocabilă a unei instanțe. Chiar și după condamnarea definitivă, sunt anumite proceduri care trebuie respectate și care au anumite termene. Nu se pune momentan, problema suspendării primarului respectiv", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul județului Vaslui, Isabel Bogdan.

Odată cu termenul de încercare de patru ani în care nu are voie să ocupe o funcție publică, Vasile Roman a fost obligat de instanță să achite, în solidar cu alte persoane condamnate în același dosar, prejudiciul de 1.090.853,559 lei, cu titlu de daune morale, către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, constituită ca parte civilă în proces.

Pe lângă primarul comunei Dimitrie Cantemir, în același dosar au mai fost condamnați, la trei ani de închisoare cu suspendare, cinci membri ai comisiei de recepție a lucrărilor la un drum comunal construit cu fonduri SAPARD, respectiv dirigintele de șantier, inginerul constructor și trei angajați ai Primăriei Dimitrie Cantemir.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție DNA, la data de 30 octombrie 2004, inculpații, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conținutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcție, deși acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obținerii ultimei tranșe a finanțării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA).

AGERPRES / (AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...