Vaslui: Fost secretar al prefecturii și fost subprefect, condamnați într-un dosar privinde retrocedări ilegale
Magistrații de la Tribunalul Vaslui i-au condamnat, joi, la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pe fostul subprefect al județului Sergiu Marian și la 3 ani de închisoare cu suspendare pe fostul secretar al instituției Vasile Cătălin Cupșan, într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri, ambii fiind acuzați de abuz în serviciu.
În același dosar, Gabriela Luca, funcționar în cadrul Prefecturii Vaslui, a primit o pedeapsă 3 ani, 4 luni și 10 zile de închisoare în regim de detenție, iar Vasile Marian, fratele fostului subprefect Sergiu Marian, a fost condamnat condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere și a fost obligat să efectueze 80 de zile de muncă neremunerată.
Totodată, societatea lui Vasile Marian a fost condamnată la amendă penală în cuantum de 25.000 lei, pentru comiterea infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată în forma complicității și a primit pedeapsa complementară a interzicerii participării la procedurile de achiziții publice, timp de 2 ani.
Sentința pronunțată joi de Tribunalul Vaslui vine după ce Curtea de Apel Iași a dispus rejudecarea dosarului.
Inițial, Tribunalul Vaslui a dispus pedepse mai mici în acest dosar, singurul care a fost condamnat în primă fază la închisoare cu executare fiind fostul subprefect Sergiu Marian. Sentința dată joi de magistrații vasluieni nu este definitivă.
Sergiu Marian execută deja în Penitenciarul Vaslui o pedeapsă de 4 ani de închisoare, într-un alt dosar, în care a fost acuzat, de asemenea de retrocedări ilegale.
Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect al județului Vaslui, urmărind să dobândească anumite suprafețe de teren în condiții avantajoase, a conceput un plan potrivit căruia terenurile respective urmau să fie scoase din patrimoniul Agenției Domeniilor Statului (ADS) Vaslui și retrocedate unor persoane cu care urma să încheie ulterior contracte de vânzare-cumpărare. Deși persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere că putea să influențeze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în funcție de propriile interese, locația terenurilor.
AGERPRES