Vaslui: Biserica cere răbdare, înțelepciune și credință în cazul icoanei părintelui Arsenie Boca de la Pușcași

Vaslui: Biserica cere răbdare, înțelepciune și credință în cazul icoanei părintelui Arsenie Boca de la Pușcași

Biserica cere credincioșilor răbdare, înțelepciune și credință în cazul de la Pușcași, acolo unde localnicii au observat că o icoană care îl înfățișează pe părintele Arsenie Boca lăcrimează. Protopopul de Vaslui a declarat, marți, pentru AGERPRES, că este bine ca oamenii să evite "senzaționalul trecător" și să-l caute pe Dumnezeu.

"Biserica și credința ortodoxă au la baza lor minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și Pogorârea Duhului Sfânt. Desfășurarea activității Bisericii este o lucrare minunată ea însăși, pentru faptul că Dumnezeu lucrează prin Biserica Sa pentru oameni. Spunem aceste cuvinte pentru a arăta că minunea este proprie doar Bisericii, dar referitor la icoana de la Pușcași este nevoie de răbdare, înțelepciune și credință. Dacă este ceva de la Dumnezeu, va continua și va dăinui, dacă nu este de la Dumnezeu, se va stinge. Este de dorit să evităm senzaționalul trecător și să căutăm pe Dumnezeu, pe Maica Domnului și pe sfinții Bisericii, dar și lucrarea minunată mai întâi prin credință, apoi smerenie și responsabilitate pentru ce primim, bine știind că în orice caz Dumnezeu dorește doar binele omului", a afirmat protopopul de Vaslui, preotul Adrian Chirvase.

Comuna vasluiană Pușcași, acolo unde se află o icoană cu părintele Arsenie Boca despre care sătenii spun că lăcrimează de mai multe zile, a devenit, de aproape o săptămână, loc de pelerinaj pentru credincioși din toate colțurile țării. Din spusele oamenilor, peste 2.000 de pelerini au trecut să se roage și să vadă cu ochii lor cum icoana lăcrimează.

Mai mulți locuitori ai comunei, dar și pelerini, au susținut că ar fi vorba despre un semn care arată că părintele Arsenie Boca trebuie canonizat de BOR, alții au apreciat că se află în fața unei minuni dumnezeiești, dar a existat și o categorie care a fost de părere că evenimentul prevestește ceva rău în privința țării noastre, știut fiind faptul că Arsenie Boca a făcut mai multe prorociri sumbre despre România.

De altfel, Episcopia Hușilor a trimis luni o delegație care să analizeze situația creată în comuna Pușcași.

Icoana cu chipul Sfântului Ardealului, cum îl numesc credincioșii pe Arsenie Boca, a fost adusă de un sătean, de la Mănăstirea Lainici, și a fost așezată în troița ridicată de familia Motău în memoria fetiței pe care au pierdut-o în urmă cu câțiva ani, iar o vecină a familiei a fost cea care a observat că icoana lăcrimează.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică "Andreiana" din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paștile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu — Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic și stareț, va începe cu putere, cu duh apostolesc și chiar prorocesc mișcarea unică de la Sâmbăta, de redeșteptarea religioasă și morală a credincioșilor. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu și apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desființat lăcașul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat și torturat de fosta Securitate în anii 1948 și 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari și la Canal, părintele a revenit, la sfârșitul pedepsei, ca stareț la Mânăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km. de București.

Arsenie Boca este considerat ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenți la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viața, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, 30.000 de credincioși. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”