Vasile Bănescu rămâne purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Cancelaria Sinodului: „Reorganizarea” acestui sector nu înseamnă demiterea
Cancelaria Sinodului BOR a venit, vineri, 1 martie 2024, cu precizări legate de rolul comunicatorului Vasile Bănescu, amintit joi, după încheierea ședinței de lucru a Sinodului, în cuprinsul măsurilor adoptate în contextul judecării derapajelor arhiepiscopului Tomisului.
Vasile Bănescu rămâne purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române FOTO: Basilica
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, este cel care i-a dat replica în mai multe rânduri arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, în momentele în care afirmațiile celui din urmă au iscat controverse în spațiul public.
ÎPS Teodosie a fost judecat în ședința de lucru a Sfântului Sinod, desfășurată joi, 29 februarie 2024, pentru răzvrătire, fiind sancționat cu „dojană sinodală scrisă” pentru afirmațiile și acțiunile sale care au dus la „tulburarea păcii din viața Bisericii și societății”. Tot Sfântul Sinod l-a menționat însă și pe Vasile Bănescu în comunicarea cu privire la hotărârile luate.
„A luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, a transmis joi, 29 februarie, Cancelaria Sfântului Sinod.
La o zi distanță, tot Cancelaria Sinodului vine cu o „clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române” și transmite că Vasile Bănescu nu și-a pierdut funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, ci că pentru îmbunătățirea activității vor fi cooptați „și alți specialiști în comunicare, inclusiv clerici”.
„Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit ieri de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spațiul public interpretări eronate referitoare la prezența în funcție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Romane în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Patriarhiei, iar „reorganizarea” acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătățirea activității acestui sector prin cooptarea și a altor specialiști în comunicare, inclusiv clerici”, a transmis sursa citată.
Teodosie, săgeți către Bănescu până aprooape de ziua judecății
Arhiepicopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a lansat permanent în ultima perioadă săgeți către purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu, cel din urmă fiind aproape singura voce care a luat atitudine în urma acțiunilor și declarațiilor controversate ale arhiepiscopului. Teodosie l-a „taxat” pe Vasile Bănescu chiar și cu două zile înainte de a fi judecat în ședința Sfântului Sinod.
Întrebat fiind, la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, de ce preoții poartă barbă, ÎPS Teodosie a răspuns: „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă , cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe“, a spus IPS Teodosie.
Din punctul de vedere al ierarhului Tomisului, bărbații trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. „Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
Teodosie a fost avertizat de Sfântul Sinood că dacă va continua să tulbure pacea Bisericii riscă și sancțiuni mai aspre.
„Aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”, a mai stabilit Sinodul.
Sursa: adevarul.ro